15.04.2008

Ram nedir ? ne işe yarar ?

RAM (Hafıza)

Bilgisayarda çalışmakta olan bir programa ait komutlar ve veriler ile daha sonra kullanılacak olan sonuç işlemleri hafızalarda saklanır.

İşlemci ihtiyaç duyduğu komutu ilk önce L1 cache hafızada arar. Eğer işlemcinin aradığı komut burada yoksa L2 cache hafızaya bakılır. Eğer burada da yoksa sırayla, RAM ve HDD üzerindeki sanal hafıza üzerinde arar. L1 cache hafıza bunlar içerisinde en hızlı olanıdır ve genellikle işlemcinin üzerine imal edilir. L2 cache hafıza ise L1 e göre daha yavaş olmasına rağmen gene de hızı çok yüksektir. Bir kısım işlemcilerde (Celeronların ilk nesillerinde olduğu gibi) L2 cache hafıza bulmayabilmektedir. Bu durumda L1 cache hafızaya sığmayan komutlar L2 olmadığı için direkt olarak daha yavaş olan RAM a yazılmakta ve işlemcinin performansı düşmektedir. L2 cache hafıza genelde işlemcinin yakınındaki yüksek hızlı hafıza çiplerinden oluşur.

RAM

Günümüz bilgisayarlarında hem okunabilen hem de yazılabilen RAM (Read Acces Memory – Rastgele Erişimli Hafıza)’ler kullanılır. RAM’ler birbirinden bağımsız hafıza hücrelerinden oluşur. Her hücrenin çift yönlü bir çıkışı vardır. Bu çıkış veri yoluna, veri yolu da işlemciye bağlanır ve işlemci ile RAM arasındaki bilgi alışverişi yapılır. Bu adresleme yöntemi ile RAM’deki herhangi bir hafıza hücresine istenildiği anda diğerlerinden bağımsız olarak ulaşılır. Rastgele erişim ifadesi buradan gelmektedir.

RAM’lerde bilgiye erişim hızı nanosaniyeler ile ifade edilir. Bu hız ortalama 50-60ns arasındadır. Fakat günümüzde kullanılan RAM’lerde bu hız 8ns ye kadar düşmüştür.

RAM’lerin kapasiteleri 16K’dan başlayıp 512MB’a kadar çıkmaktadır. Günümüz PC’lerinde ortalama 64MB RAM kullanılmaktadır.

DRAM (Dinamik RAM)

DRAM daha çok kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir hafıza türüdür.

DRAM’lerde verilerin saklanması için üzerinde enerji depolayan kondansatörler kullanılır. Fakat bu kondansatörler zamanla (çok kısa zamanda) üzerlerindeki enerjiyi kaybederler. Dolayısıyla enerji varken 1 durumunda olan hücre enerji boşalınca 0’a döner. Bu durumda bir transistörün açılıp kapanması suretiyle sürekli olarak bu enerjinin tazelenmesi gerekmektedir. Dinamik ifadesi buradan gelmektedir.

SRAM (Statik RAM)

SRAM ’lerde DRAM’lerde olduğu gibi kondansatörler kullanılmaz. Bunun yerine her hücre için altı adete varan transistör kullanılır. Bu RAM’lerde bilgiler yüklendikten sonra sabit kalır. Sürekli enerji tazelemesi gerekmemektedir. Bu tip hafızalar daha pahalıdır. Bu yüzden kişisel bilgisayarlarda fazla tercih edilmemektedir.

EDRAM (Enhanced DRAM)

Geliştirilmiş DRAM’ler L2 cache hafızada kullanılır. 35 ns. DRAM içerisine 256 bayt 15 ns. SRAM eklenmesi suretiyle oluşturulmuştur. EDRAM aynı zamanda SRAM bölgeleri, verileri, yavaş olan DRAM bloklarından toplayabildiklerinden hız kazanır. Veri istendiğinde yavaş olan DRAM 128 bitlik bütün bir bloğu hızlı olan SRAM’ gönderir.

EDO RAMAnakart ya da video kartında ana hafıza olarak kullanılan EDO RAM ile CPU-hafıza bant genişliği saniyede 100 MB’dan 200 MB’a çıkarılmıştır. EDO RAM’ler Pentium işlemcili anakartlarda kullanılmıştır. Pentium II’ler ile EDO RAM’ler yerini SDRAM’lere bırakmıştır.

SDRAM (Senkronize DRAM)

İşlemcilerin hızlanması ile birlikte bu işlemcilerin maksimum seviyede işlem görebilmeleri için yüksek hızlı RAM’lere ihtiyaç duyulmuştur. SDRAM’le birlikte işlemci ve RAM birbirine aynı saat hızında kilitlenirler. Böylece işlemci ve RAM aynı saat hızında senkronize olarak çalışmaktadır.

Günümüzde kullanılmakta olan 66 MHz., 100 MHz, ve 133 MHz. SDRAM’ler vardır. Tercih edeceğiniz SDRAM tipi, işlemcinin kullandığı veri yolu saat hızı ile aynı olmalıdır. Yani 100 MHz. veri yolu kullanıyorsanız. PC 100 SDRAM kullanmanızda fayda vardır.

SGRAM (Senkronize Grafik RAM)

Video adaptörleri ve grafik hızlandırıcılarda kullanılan bir tür DRAM türüdür.

SGRAM’de SDRAM gibi 100 MH’e kadar CPU saat hızına kendini senkronize edebilir. Bununla birlikte yoğun grafik işlemleri için bant genişliğini artırmak amacıyla gizli yazma ve blok yazma gibi bazı teknikleri kullanır.

RDRAM

Kısaca RIMM olarak adlandırılan bu RAM, 100 MHz sınırını aşarak 400 MHz’e kadar hızlı bir performans sağlamaktadır. Bu RAM çeşidi i810E ve i820 chipsetlerle uyumlu olarak çalışmaktadır.

Bir Rambus DRAM, SDRAM’den çok daha yüksek bir performans sunar.

VRAM (Video RAM)

Video adaptörlerinin kullandığı özel amaçlı hafızalardır. Klasik RAM’in aksine, VRAM iki farklı aygıta eş zamanlı olarak bağlanabilir. Bu durum bir monitörün ekran güncellemesi için VRAM’a erişirken bir grafik işlemcinin de aynı zamanda yeni veriler sunmasına imkan verir. VRAM’ler DRAM’lerden daha pahalıdır ve daha iyi grafik performansı verirler.

ECC (Error Correction Code)

Bilindiği gibi bilgisayardaki bilgiler 1 ve 0’lardan oluşmaktadır. Bu değerler bazen ortam hataları, elektronik parazitler veya kötü bağlantılar gibi sebeplerden değişebilmektedir. Mesela 1 değeri 0’a dönüşebilir. Bu durum karşısında hatayı düzeltmek için ECC parite biti kullanılır.


Bios nedir ? ne işe yarar ?

Çok küçük kapasiteye sahip olan ve oldukça basit işlemler gerçekleştiren BIOS’ta en ufak bir sorun yaşanırsa bilgisayarınız devre dışı kalabilir.
Bilgisayar ile gerçekleştirilen her türlü işlemde, işlemcinin önemli bir görevi vardır. İçerisinde milyonlarca transistoru barındıran ve ana işlevi kendisine verilen komutları işleme dönüştürmek olan işlemci, bu esnada en çok bellek ile veri alışverişinde bulunur. Tüm verileri depolama görevini üstlenen sabit disk, bu veriyi öncelikle belleklere yollar. Bellekler ise aynı şekilde veriyi işlemciye gönderir. Bu döngü sürekli olarak sürer ve veri, sabit disk, işlemci ve bellek arasında gidip gelir. Ancak bilgisayarlar için öyle bir an vardır ki işlemci için gereken veri, doğrudan elde edilemez. Bu olay bilgisayarın ilk açıldığı anda karşımıza çıkar. İşlemci sistem açılışı anında sabit diske erişmek ister. Sabit diske erişimin gerçekleşebilmesi için bilgisayarın sistemle ilgili ana bilgileri elde etmesi gereklidir. Bu bilgiler ise sabit diskte saklıdır. Yani bu durumda sistemin açılması için gerekli olan bilgi sabit diskte bulunmasına rağmen sistem bileşenleri aktif hale geçmediği için sabit diske erişim mümkün değildir. Bu durumu anahtarı içinde saklı olan bir kasaya benzetebiliriz. Anahtara erişim olmadığı için kasa açılamamaktadır. Kasa açılamadığı için de anahtara erişilememektedir. İşte bu sorunu aşmak için sistemi tanımlamaya yarayan ve oldukça az yer kaplayan bilgiler başka bir ortamda tutulmalıdır. Bu ortam BIOS yongasıdır.
BIOS’un görevi
BIOS (Basic Input-Output System) kelimesinin anlamı ‘Ana giriş-çıkış sistemi’dir. BIOS içerisinde sistemin ilk açılışını gerçekleştirmek için yeterli derece bilgi yer alır. Açılış sırasında BIOS tarafından yapılan ilk iş CMOS bilgilerini kontrol etmektir. CMOS belleğinin görev yapabilmesi için çok zayıf elektrik akımı yeterlidir ve bu akım anakartlar üzerinde yer alan saat pilleri tarafından karşılanır. Bu enerji ihtiyacı o kadar düşüktür ki bir pil herhangi bir sorun olmadığı sürece beş yıl bile yeterli olabilir. CMOS içerisinde BIOS tarafından saklanamayan bellek gecikme süreleri gibi bazı değişkenler yer alır. Bildiğiniz gibi bu değişkenlerin otomatik olarak algılanmasını seçebileceğiniz gibi kendimiz de manuel olarak girebiliriz. Yaptığımız değişikliklerin kaybolmamasını bu pil sağlar. Bazen kullanıcılar bilgisayarlarının saatinin ve tarihinin sürekli sıfırlandığından şikayetçi olur. Bu olayın sebebi anakart üzerindeki pilin bitmesi ya da bitmek üzere olmasıdır. Saat ve tarih bilgileri silinse de anakart bileşenleri ile ilgili pek çok diğer bilgi silinmez. Çünkü bu bilgiler CMOS altında değil BIOS yongasının esas belleğinde bulunmaktadır. BIOS altında yer alan bu esas belleğin değişimi ancak BIOS güncellemesi sırasında gerçekleşir. Örneğin kullanmış olduğunuz anakart, yapılan bir BIOS güncellemesi sonrasında en yeni işlemcileri tanır hale gelebilir. BIOS güncellemesinin son derece riskli olmasının altında yatan neden de budur. Güncelleme sırasında oluşabilecek elektrik kesintisi gibi bir sorun ya da başka bir anakarta ait olan güncelleme dosyasının yüklenmesi anakartı kullanılmaz hale getirebilir. Bunun sebebi BIOS içindeki ana belleğin hasar görmesidir. Böyle bir sorun oluştuğunda bilgisayar hiçbir şekilde açılmaz.
Açılış sırasındaki adımlar
CMOS altındaki tüm değerler yüklendikten sonra güç yönetim özellikleri aktif hale geçer ve görüntü kartı tanımlanır. Günümüzdeki görüntü kartlarının kendilerine ait birer BIOS yongası bulunmaktadır. BIOS görüntü kartını bulduğu anda kartın içerisindeki BIOS bilgisini okuyarak özelliklerini hızlı bir şekilde öğrenir ve ekrana yansıtır. Bu nedenledir ki bilgisayarınızı açtığınızda ekrana gelen ilk görüntü, ekran kartının modeli ve belleği ile ilgili bilgi satırıdır. Daha sonraki aşama POST (Power On Self Test) olarak adlandırılır. POST sırasında anakarta bağlı PS/2 ve USB tipindeki klavye ve farelerin taraması yapılır. Hemen ardından tüm PCI yuvaları taranarak mevcut kartlar listelenir. Eğer CMOS ayarları altında ‘Quick Power On Self Test’ yani ‘Hızlı POST’ aktif hale getirilmemişse bellekler denetlenir. Denetleme sırasında sistem belleği ya da bellekleri okuma ve yazma testine tabi tutulur. Bu işlemler sırasında bilgisayardan gelebilecek sesli uyarı sinyalleri donanımsal bir sorun olduğunu belli eder. Çünkü henüz işletim sitemi ile ilgili hiçbir dosya yüklenmemiştir.
POST işlemi başarılı şekilde sonuçlandığında IDE cihazları kontrol edilmeye başlanır. Cihazların kontrol edilmesi her bir IDE kablosuna sırayla sinyal gönderilerek yapılır. Sinyal geri dönmediğinde bu kanalın boş olduğu varsayılır. Sinyal döndüğü takdirde türüne bağlı olarak cihazın modeli, markası, kapasitesi ve özellikleri ile ilgili bilgiler elde edilir.
Yanlış BIOS ayarları sisteme zarar verebilir mi?
BIOS altındaki bazı ayarlarda değişiklik yapılması sistem bileşenlerinin zarar görmesine sebep olabilir. Özellikle yeni nesil anakartlarda yer alan işlemci ve bellek gerilim ayarları, son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Örneğin bu değerlerin 0.5 Volt arttırılması bile işlemcinin yanmasına sebep olabilir. Bunun yanında yüksek frekanslarda çalışan ve oldukça fazla ısınan işlemcilerin ısı değerleri çok iyi şekilde takip edilmelidir. Çoğu anakartta yer alan ısı kontrolcüleri BIOS altındaki ayarlarla denetlenmektedir. Bu ayar sayesinde ısı değeri belli bir değeri aştığında sistemin kapanması sağlanabilir. Bu ayar bölümündeki eşik sınır değeri 70 C iken değişiklik yapılıp tamamen devre dışı kalması sağlanırsa işlemcinin ısınarak yanması ihtimali doğabilir. Elbette bu sonucun doğması için işlemci fanının arızalanması ya da yerinden oynaması gereklidir.
Boot işleminin detayları
Tüm anlatılan aşamalar atlatıldıktan sonra işletim sitemi yüklenmeye başlanır. Elbette bu aşamada açılış için kullanılan sıralama dikkate alınır. Eğer açılış sırası ‘A, C, CD-ROM’ şeklinde ise ilk önce disket sürücü yuvası kontrol edilir. Sırasıyla açılış sırasındaki tüm cihazlar işletim sistemi için gerekli dosyaları içermiyorsa bu durumda ekrana hata uyarısı gelir.
İşletim sistemi açıldıktan sonra BIOS’un devre dışı kaldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Belli bir uygulama, işlemciyi devreye sokmak istediğinde özel bir sinyal gönderir. İşlemci BIOS bilgisini inceleyerek veri göndermekte olan bir bileşen olup olmadığını kontrol eder. Örneğin veri girişi olduğu sürece klavyeden gelen sinyaller de bu şekilde iletilir. İşlemci ve bellek bu sayede veri iletişimini sağlıklı şekilde gerçekleştirir.
Güncelleme dikkat ister
Bilgisayarınızdaki anakartın BIOS bilgilerini güncelleyebileceğinizi ama bu işlemin riskli olduğunu söylemiştik. Bu durum bazen şart olabilir. Örneğin 3 - 4 yıllık bir bilgisayar yeni almış olduğunuz 80 GB kapasiteli sabit diski tanımayabilir. Bu durumda anakart üreticisinin internet sitesini kontrol edip yeni bir BIOS sürümü olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bilgisayarınızla ilgili bir sorununuz olmadığı sürece BIOS güncellemesi yapmayı denemeyin. Bazı anakartlarda BIOS’un güncellenmesini engelleyen bir jumper bulunur.
Bu jumper’ı farklı bir konuma getirmediğiniz sürece güncelleme mümkün olmaz. BIOS bilgilerini silme özelliğine sahip bazı virüslerden bu şekilde rahatlıkla korunabilirsiniz. Diğer yandan Gigabyte firmasının kullandığı Dual-BIOS teknolojisi de oldukça faydalı bir özellik. Bu teknoloji BIOS’un birebir kopyasını içermekte ve bir sorun olduğu anda diğer kopya devreye girerek anakartı korumakta.
Disket sürücü, sistem açılışını engelleyebilir
BIOS altındaki ayarlar da ile ilk açılış cihazı olarak disket sürücü seçilmiş ise ve disket sürücü içinde sistem disketi olmayan bir disket mevcut ise sistem açılışı yarıda kalacaktır. Bunun nedeni BIOS’un disket sürücüyü otomatik olarak geçme özelliğinin olmamasıdır. Halbuki ilk cihaz olarak CD-Rom seçilse, sürücü içinde sistem açılış CD’si olmadığında derhal bir sonraki açılış cihazına geçilir. Tüm disketler Windows altında formatlandığı anda ilk sektöre özel bir bilgi yazılır. Açılış disketi olarak formatlanmamış disketler sistemi beklemeye alır. Hiç formatlanmamış disketler ise işleme tabi tutulmadığından açılışı engellemezler.

Bilgisayarınızı arındırın temizleyin

Sistemindeki dijital çöplüklerden kurtulmanızı ve sistem performansınızı arttırmanızı sağlayacak beş yöntemi açıklıyoruz.
B ilgisayarım mı yavaşlıyor yoksa bende mi bir sorun var? Bu bilgisayarı yeni aldığımda sanki daha hızlı çalışıyordu gibi yakarışlarla sık sık karşılaşıyoruz. Sizde bir sorun olup olmadığını bilemeyiz ama sisteminizde her geçen gün büyüyen bir dijital çöplük olduğunu ve bu yüzden performansınızın zamanla düşeceğini söyleyebiliriz. Dijital çöplük dediğimiz şeyse ihtiyacınız olmayan verilerden, dosyalardan, gereksiz programlardan ve sisteminizden kaldırdığınız programların artıklarından oluşur.

Silindikten sonra registry’nizde oluşturduğu anahtarları kaldıramayan beceriksiz programlar ve sisteminizden silinmemek için elinden geleni yapan haysiyetsiz spyware’ler elbette sisteminizin sınırlarını zorlayacaktır. Fakat bunların tümünden kurtulmanız mümkün. Anlatacağımız yöntemleri uygulayarak PC’nizi temizledikten sonra sisteminizin ferahladığına ve gözle görülür bir hız artışına şahit olacaksınız. Bu yöntemleri alışkanlık haline getirmeniz ve yazımızdaki sıraya göre uygulamanız da yararlı olacaktır.

1

Gönderilen öğeler klasörünüzü boşaltın
Neredeyse tüm e-posta istemcileri gönderdiğiniz her mesajın bir kopyasını saklar. Eposta mesajlarının boyutları çoğunlukla küçük olsa da toplamı düşündüğümüzde bu boyut hızla artar. Sık sık e-posta ile büyük dosyalar gönderiyorsanız durum daha da vahim hale gelebilir. Saklanan bu mesajların sabit diskinizdeki kopyasını veya e-posta mesajını gönül rahatlığıyla silebilirsiniz. Gönderdiğiniz dosya artık işinize yaramıyorsa her iki dosyayı da silmenizi öneririz.
Gönderilen Öğeler (Sent Items) klasörünü açın ve boyut sütunun göründüğünden emin olun. Outlook Express’te Görünüm > Sütunlar’ı açarak Boyut’u işaretlemeniz yeterli. Outlook’ta ise Görünüm > Geçerli Görünüm > Geçerli Görünümü Özelleştir’i seçin ve Alanlar butonuna tıklayın. Artık e-posta istemcimizde gördüğümüz Boyut sütununa tıklayarak mesajlarınızın boyuta göre sıralanmasını sağlayabilirsiniz. Mesajlarınızı baştan aşağı tarayın ve fazla yer kaplayan gereksiz mesajları silin.

Outlook’un gönderdiğiniz epostaları belli bir süre sonra silmeye yarayan bir özelliği de bulunuyor. Bunu kullanmak için Araçlar > Seçenekler’e girin. Diğer sekmesini seçin ve Otomatik Arşiv düğmesine tıklayın. Burada eski mesajlarınızı tamamen silmenizi ya da arşivlemenizi sağlayacak seçenekleri bulabilirsiniz. Farklı bir e-posta istemcisi kullanıyorsanız, eski mesajlarınızı tarihe göre sıralayarak 30 günden eski mesajları seçmeyi ve toplu olarak silmeyi deneyebilirsiniz.

2

Medya dosyalarınızı azaltın
Hiçbir şey sabit diskinizi medya dosyaları kadar hızlı dolduramaz. Dijital fotoğraflar, MP3 ler, DVD rip’leri ve ev yapımı MPEG filmleriyle dolacak bir disk için günümüzde 80 GB bile yetersiz kalıyor. İşte medya koleksiyonunuzun sabit diskinizi işgal etmemesi için kullanabileceğiniz birkaç yöntem:

Dijital medya dosyalarınızı bir klasörde toplayın

Windows XP tarafından otomatik olarak oluşturulan Belgerim altındaki Müziğim ve Resimlerim klasörleri bu iş için uygundur. Videolarınız, taradığınız resimleriniz veya diğer dosyalarınız için farklı klasörler de oluşturabilirsiniz. Tüm medya dosyalarınız tek bir yerde toplanırsa kontrol altında tutulmaları ve yedeklenmeleri daha kolay olacaktır. Windows’la birlikte Belgelerim klasörünüzün de bulunduğu disk bölümü hızla doluyorsa ve başka bir diskiniz daha varsa, Belgelerim klasörünüzü taşıyabilirsiniz. Bunu yapmak için Belgerim’e sağ tıklayıp Özellikler’i seçin ve yeni bir hedef girdikten sonra Taşı butonuna basın.

Fotoğraf arşivinizi küçültün

Dijital fotoğraf makinesiyle çektiğimiz fotoğrafları sabit diskimize aktardıktan sonra genelde kötü çekilmiş veya neredeyse birbirinin aynısı olan pozları da saklarız. Makinen çözünürlüğü arttıkça bu fotoğrafların her birinin boyutu da artacaktır. Bunlardan kurtulmanın en kolay yolu bir küçük resim izleme aracı kullanmaktır. Thumbnail da dediğimiz küçük resimleri görmek için Windows Explorer yeterlidir. Fotoğraflarınızın bulunduğu klasörde Görünüm > Küçük Resimler’i tıklayarak tüm fotoğraflarınızı görebilirsiniz. Böylece başarısız çekimleri kolayla eleyebilir ve benzer fotoğraflar arasından en iyisini seçebilirsiniz. Fotoğraflarınızın hiçbirini silmeye kıyamıyorsanız, en iyi çözüm hepsini bir CD’ye ve DVD’ye yazmak olacaktır.

Önemsiz video dosyalarını saklamayın

Dijital video dosyaları çok fazla yer kaplar. DV kayıt cihazınızdaki dosyaları sadece işlenmek üzere sabit diskinize aktarın. Dosya üzerinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra hemen DVD’ye veya CD’ye yazmayı ve diskinizdeki kopyayı silmeyi alışkanlık haline getirin.

Çift MP3’lerden kurtulun

MP3’lerinizi farklı kaynaklardan derliyorsanız ve dosyalarınızı yönetmek için bir veritabanı kullanmıyorsanız, elinizde bazı şarkıların ikişer kopyasının bulunması muhtemeldir. Bu sorun genelde MP3 dosyalarının isimlerinde kullanılan farklı biçimlerden kaynaklanıyor. Elinizdeki dosyalar albüm adı, şarkı adı ya da sanatçı adıyla başlıyor olabilir. Kendinize uygun bir dosya adı formatı belirleyin (örneğin ‘şarkı – sanatçı.mp3’) ve tüm dosyalarınıza bu şekilde yeniden adlandırın. Windows aynı klasörde aynı isimde dosyaların bulunmasına izin vermediğinden, Paint It Black, Aftermath – Rolling Stones.mp3 gibi bir şarkının Rolling Stones – Paint It Black.mp3 adı altında zaten var olduğunu fark edebilirsiniz. Bunu yapmaya üşeniyorsanız, dosyaları boyuta göre sıralayıp boyutu aynı görünen şarkıları kontrol etmeyi deneyebilirsiniz.

Oluşturduğunuz dosyaların eski sürümlerini silin

Bilgisayarınızda çizim yapıyor, animasyon hazırlıyor veya grafik işleriyle uğraşıyorsanız üzerinde çalıştığınız belgenin birçok eski sürümünü ayrı ayrı kaydetmiş olabilirsiniz. Eski sürümlerde kaybolmasını istemediğiniz farklı bir teknik yoksa bunları gönül rahatlığıyla silebilirsiniz.

3

Reklam ajanlarına savaş açın
Spyware ve adware adı verilen küçük uygulamalara karşı dikkatli olmalısınız. Bunlardan kurtulma ve korunma konusunda detaylı bilgi için geçen ayki kapak konumuzu incelemenizi tavsiye ederiz. Burada sadece konuyla ilgili önemli noktalara değineceğiz. ‘Bedava’ olduğu iddia edilen birçok yazılım, internet alışkanlıklarınızı çeşitli reklam kuruluşlarına ileten küçük programlarla birlikte kurulur. Kısa süre içinde sisteminizde reklam pencereleri açmaya başlayan bu programlar sisteminizi yavaşlatır, registry’nizi şişirir ve bant genişliğinizi kullanırlar. Genelde çok küçük uyarılarla yüklenen bu programların hiçbir uyarı olmaksızın sisteminize yerleşerek silinmemek için tüm gücüyle savaşan bazı alçak versiyonları da bulunuyor. İçinde spyware olduğunu bildiğiniz bir programı yüklemeyin ve bilginiz yoksa lisans anlaşmasını dikkatle okuyun. Ayrıca Google’da ‘program adı spyware’ şeklinde bir arama yaparak bu programdan dert yanan web sitelerinin olup olmadığını görebilirsiniz.

Spyware’ler programların yanı sıra web siteleri üzerinden de dağıtılabilirler. Aniden açılan bir pencere sisteminize herhangi bir şey kurmak isteyip istemediğinizi sorarsa asla Evet’e tıklamayın. Web tarayıcınızın güvenlik ayarları yetersizse bazı web siteleri izninizi almaksızın sisteminize spyware kurabilir. Bunu önlemek için Internet Explorer 6’da kapatmanız gereken iki ayar bulunuyor. IE’yi açın ve Araçlar > Internet Seçenekleri’ne girin. Gelişmiş sekmesine tıklayın, Tarama bölümünde göreceğiniz ‘İstendiğinde Yükleme Özelliğini Etkinleştir (Diğer)’ ve ‘İstendiğinde Yükleme Özelliğini Etkinleştir (Internet Explorer)’ seçeneklerindeki işaretleri kaldırıp Tamam’a tıklayın. Sisteminize spyware veya adware bulaştıysa, bunlardan kurtulmanız için tasarlanmış yazılımları kullanabilirsiniz. Bizim favorilerimiz ücretsiz olmasıyla dikkat çeken SpyBot Search & Destroy ve ücretli alternatifi Spy Sweeper. Sisteminize hiçbir ajanın sızmadığından emin olmak için bu programlardan birini düzenli olarak çalıştırmanızı öneririz.

4

Kayıt defterinizi temizleyin
Windows Kayıt Defteri’ndeki (registry) geçersiz, yanlış veya hasar görmüş anahtarlar da dijital çöplük listemizin üst sıralarında yer alıyor. Windows’la ilgili en önemli bilgilerin saklandığı Kayıt Defteri’nde yapılacak yanlış bir değişiklik sisteminizin açılmamasına sebep olacağı için genelde Kayıt Defteri’yle uğraşmaktan korkulur. Fakat sisteminize yeni programlar kurdukça, güncelledikçe ve kaldırdıkça Kayıt Defteri’nize yeni veriler eklenir. Kayıt Defteriniz genişledikçe Windows’un geçerli anahtarları arayıp bulma süresi uzar ve sisteminiz yavaşlar. Kayıt Defteri’ni temizlemenin en güvenli yolu bu iş için hazırlanmış yazılımlardan yararlanmaktır. Fix-It Utilities paketine dahil olan RegistryFixer veya Rose City Software tarafından hazırlanan Registry First Aid işinizi görecektir. Registry First Aid herhangi bir işlem yapmadan önce registry’nizin yedeğini alıyor ve Windows’unuza zarar vermeyeceğini tespit ettiği anahtarları siliyor. Bu programlardan birisini kullanarak belli aralıklarla kayıt defteri temizliği yapmanızı öneriyoruz. Daha önce bu yöntemlerden birini veya birkaçını uygulamış olabilirsiniz. Fakat sistem temizliğiniz için önemli olan tüm bunları alışkanlık haline getirmek ve düzenli olarak uygulamaktır. Böylece sisteminizin her zaman ilk günkü gibi sağlıklı çalıştığından emin olabilirsiniz.

5

Diskinizi temizleyip birleştirin
Windows Disk Temizle aracı sabit diskinizde önbelleğe alınmış ve daha silinmemiş dosyaları ve geçici internet dosyalarınızı siler. Disk Temizleme’yi çalıştırmak için Başlat > Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Disk Temizleme’yi tıklayın. Silmek istediğiniz kategorileri seçip Tamam’ı tıklamanız yeterli. Disk Temizleme’yi kullandıktan sonra sabit diskinizi birleştirin. Windows 2000 ve XP’nin kendi defragmantasyon araçları vardır. Yine Sistem Araçları menüsüne girerek Disk Birleştiricisi’ni seçip işleme başlayabilirsiniz. Fakat Diskeeper 8.0 veya PerfectDisk 6.0 gibi bu iş için özel olarak geliştirilmiş yazılımları kullanırsanız daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Windows yeni oluşturduğunuz dosyaları daha önce sildiğiniz dosyaların oluşturduğu boşlukların üzerine yazar. Dosyanın hangi parçasının diskin neresinde bulunduğu Windows tarafından kesin olarak bilinir, fakat bu parçalara ayrı ayrı ulaşmak doğal olarak zaman alacaktır. Diskinizi birleştirdiğinde dosyayı oluşturan parçalar bir araya getirilerek verilere daha hızlı fiziksel erişim sağlanır.

Web siteniz için 25 ipucu


B ir web sitesi yaparken genelde site içeriğini hazırlama aşamasını uzun tutar, yayınlama aşamasını ise pek önemsemeyiz. Oysa web yayıncılığının temel ilkeleri, amatör bir siteyle profesyonel bir siteyi birbirinden ayıran en önemli etkenlerdendir. Sitenizi web’e yerleştirirken bilmeniz gereken 25 ipucunu sizler için derledik.
01
İki basamaklı FTP
Web editörlerinin pek çoğu sitenizi doğrudan yayınlama özelliğine de sahiptir, böylece değişikliklerinizi doğrudan web sitenize aktarabilirsiniz. Fakat yayınlamadan önce değişikliklerinizi kontrol etmek istiyorsanız, web editörünüzü sayfalarınızı sabit diskinize kaydedip tarayıcınızda açacak şekilde ayarlayın.
02
ASCII FTP
FTP aracılığıyla HTML sayfalarınızı (veya CSS ve script dosyaları) aktarırken ASCII modunda aktardığınızdan emin olun, böylece satır araları doğru kullanılmış olur. Aksi halde bir sürü kısa satır veya upuzun tek bir satırla karşılaşabilirsiniz. Grafiklerin, seslerin, EXE dosyalarının ve Notepad ile açamayacağınız her şeyin binary modunda gönderildiğinden emin olun. Çalıştığınız her dosya uzantısı için gerekli transfer modunu bir kez ayarlarsanız daha sonra elle değişiklik yapmanız gerekmez.
03
Pasifleşin
Web sitenizi işyerinizden upload ediyorsanız ve ofisinizde geniş çaplı bir güvenlik duvarı (firewall) kullanılıyorsa, sunucunuza erişebilmek için pasif modda bağlanmanız gerekebilir. FTP programınızın bağlantı ayarlarını bunu otomatik yapacak şekilde ayarlayın ki her seferinde değiştirmenize gerek kalmasın.
04
Otomatik yayın
Otomatik olarak web sayfası oluşturan programlar sadece web editörleri değildir; bunu Excel’le de yapabilirsiniz. İstediğiniz hücreleri seçin, Dosya > Web Sayfası Olarak Kaydet’i seçin ve seçiminizi gösteren radyo düğmesine basın. Temel Excel kontrollerinin sayfada yer alması için ‘Etkinlik Ekle’yi seçin ve Yayımla’ya tıklayıp ‘Bu sayfa her kaydedildiğinde otomatik olarak yeniden yayımla’yı işaretleyin. Böylece dosyayı her güncellediğinizde upload etmeniz için bir web sürümü de hazır olacaktır.
05
Sürükle ve bırak
Hiçbir FTP programı kurulu olmayan bir sistemden FTP sunucunuza ulaşmanız gerekebilir. Basit işlemler için yeni bir FTP programı kurmak yerine Internet Explorer’ı kullanabilirsiniz. ftp://ftp.websiteniz.com/ şeklinde FTP adresini yazın ve kullanıcı bilgilerinizi girin. Kullanıcı bilgileriniz sorulmadan anonim kullanıcı girişi yapılıyorsa, ftp://kullanıcı@şifre:ftp.websiteniz.com şeklinde giriş yapabilirsiniz. Fakat bu durumda şifrenizin adres satırında görüneceğini unutmayın. Bu pencerede tıpkı sabit diskinizdeymiş gibi dosyaları yönetebilirsiniz. Yüklemek istediğiniz dosyaları sürükleyip pencereye bırakmanız yeterli. Tüm tarayıcı pencerelerinizi kapattığınızda oturum da kapanmış olur.
06
Günlük tutun
Sitenizi güncellemenin en kolay yollarından biri de web günlüğü (blog) hesabı kullanmaktır. Çünkü günlüğü sayfanıza bir kez adapte ettikten sonra web’e erişebildiğiniz her yerden güncelleme yapabilirsiniz. Bir web günlüğü sahibi olmak için www.blogger.com veya www.livejournal.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
07
Doğrulayın
Web sayfalarınızı kendiniz kontrol ettikten sonra bir kez de http://validator.w3.org/ adresindeki W3C DoğrulamaHizmeti’ni kullanarak kontrol edin. Bu hizmet sayfalarınızın standartlara uygun olmadığını belirlemenize yardımcı olur.
08
Renkleri görün
Size şaşırtıcı gelebilir ama sandığınızdan çok daha fazla renk körü internet kullanıcısı var. Web sitenizi nasıl gördüklerini merak ediyorsanız sitenizi http://colorfilter.wickline.org/ adresindeki ‘Renk Körü Web Sayfası Filtresi’nde inceleyebilirsiniz.
09
Sahip olduklarınızı bilin
Web sunucunuzda çalışması gereken script’ler kullanacaksanız, sunucunuzun gerekli dili (Perl, ASP, PHP vs.) desteklediğinden emin olun ve bunları nasıl kullanabileceğinizi öğrenin. Perl ve PHP script’leri için bazı dosyalarda CHMOD değişikliği yapmanız gerekebilir, karmaşık bir script’le çalışmaya başlamadan önce tüm bunlar için yetkiniz olup olmadığını öğrenin.
10
Boyutunuzu seçin
Herkesin aynı ekran çözünürlüğünü kullanmasını veya tarayıcı pencerelerinin ekranı kaplamasını bekleyemezsiniz. Bu yüzden web sitenizi farklı çözünürlüklerde test etmeniz gerekir. Web editörünüzün tarayıcı pencerelerini istediğiniz boyutta açma gibi bir özelliği yoksa, http://www.dqsd.net/ adresinden indirebileceğiniz Quick Search Deskbar ile pencereleri belli boyutlarda açabilirsiniz.
11
Varsayılanları kullanın
Çoğu web sunucusu dizin adını yazdığınızda otomatik olarak INDEX, MAIN veya DEFAULT adlı .htm veya .html uzantılı bir sayfayı yükler. Böylece dizinleriniz için daha kısa adresler kullanabilirsiniz. Yine de her dizinine bir varsayılan sayfa koymayı unutmayın, çünkü bazı web sunucuları varsayılan sayfası olmayan dizinlerin tüm içeriğini gözler önüne serebilir.
12
Index’e bağlantı vermeyin
Index sayfanız yerine dizin adına link vermeniz daha sağlıklıdır, çünkü bazı tarayıcılar www.siteniz.com/kitaplar/ adresinin www.siteniz.com/kitaplar/index.html ile aynı olduğunu anlayamaz ve bu yüzden ziyaretçileriniz girmiş oldukları sayfaların renk kodlarını doğru olarak görmez.
13
Arama motorları
Arama motorlarının yardım sayfalarını inceleyin. Sayfalarınızın listelenmesi için neler gerektiğini öğrenin ve uygulayın. Google gibi bazı arama motorlarının arama sonuçları çok ince hesaplamalara dayanır, bu nedenle sitenizin sıralamadaki yeri sürekli değişebilir. Bunu fazla önemsemeyin. Zamanınızı arama sonuçlarıyla uğraşmak yerine sitenizi geliştirmek için harcayın. Tüm sayfalarınızın açıklayıcı bir başlığa sahip olduğundan ve TITLE etiketinin HEAD bölümünün başında bulunduğundan emin olun. Grafiklerinizin tümünü ALT etiketi kullanarak açıklamaya çalışın. Sayfalarınızda kullanacağınız META etiketleri önemlidir, fakat Google başta olmak üzere bazı arama motorları çok fazla suistimal edilen bu etiketleri dikkate almamaktadır. Yine de META etiketlerini doğru kullanın ve içeriğinizle ilgisi olmayan anahtar kelimelerden sakının.
14
Yapılanın
Tüm web sitenizin aynı klasörde bulunması gerekmez. Dosyalarınızı doğru şekilde klasörlere ayırırsanız daha sonra yönetmesi kolaylaşacaktır. Böylece belli bir bölümde sorun yaşandığında doğru klasöre odaklanabilir veya sıkça güncellediğiniz bir bölüm varsa ilgili dosyaları daha rahat bir şekilde silebilirsiniz. Klasör yapınızı siteniz üzerinde çalışmaya başladığınızda oluşturun, çünkü yolun yarısına geldiğinizde dosya ve klasör isimlerini değiştirmeniz tüm linklerinizi de değiştirmenizi gerektirecektir. Üstelik arama motorları yeni sayfalarınızı keşfedene dek sitenizi arayanlara size ulaşamayabilir
15
Slash kullanın
Dizin adıyla biten tüm adreslerinizin sonunda bölme (slash) işareti (/) kullanmayı unutmayın. Slash’le bitmeyen www.siteniz.com/kitaplar adresini kullandığınızda tarayıcınız kitaplar adlı dosyayı ister, web sunucusu bu dosyayı bulamaz ve tarayıcının adresin sonuna slash ekleyip tekrar denemesini söyler. Bu işlemler otomatik olarak gerçekleşse de sayfanın yüklenme süresini uzatır, hatta bazı çok eski tarayıcılarda sayfa görüntülenemez.
16
Uyumlu olun
Web sunucunuzdaki dizin yapısı sabit diskinizdekiyle aynı olmayacaktır. Bu yüzden linklerinizde sabit diskinize ait tam dosya yolları kullanmaktan kaçının, dosyayı web sunucunuza yüklediğinizde bu linkler çalışmaz hale gelecektir.
17
E-posta adresinizi gizleyin
Ziyaretçilerinizin size ulaşabilmesi için e-posta adresini sitenizde mutlaka belirtmeniz gerekiyor, fakat hiçbir koruma olmadan sitenize yerleştireceğiniz e-posta linki de spam robotlarına kolay lokma olacaktır. Bunun yerine e-posta adresinizi belirten bir grafiği JavaScript’le linklemeyi deneyebilirsiniz. Size ulaşmak isteyenler yine tek tıklamayla eposta gönderebilirler, fakat adresinizi ele geçirmek isteyen tarayıcıların işi çok zorlaşacaktır. Bu uygulamayla ilgili bilgi için www.joemaller.com/jsmailer.shtml adresini inceleyebilirsiniz.
18
Veritabanınızı hazırlayın
Web sunucunuzdaki veritabanınıza bilgisayarınızda olduğu kadar hızlı ve rahat şekilde veri yazamazsınız. Veritabanınızda bulunması gereken veriler fazlaysa, bunları kendi bilgisayarınızda hazırlayın ve daha sonra veritabanı sunucunuza gönderin.
19
Kısa mı uzun mu?
Web sayfası dosyalarınızın uzantısı olarak .html ya da .htm kullanmanız herhangi bir fark yaratmaz. Çünkü günümüz tarayıcıları her türlü uzantıyı sorunsuz olarak okuyabiliyor. Yine de çok uzun, boşluk ve Türkçe karakterler içeren dosya isimleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
20
Harflerinizi küçültün
Birçok web sunucusu Unix veya Linux tabanlı bir işletim sistemi üzerinde çalışır. Bu sistemlerde dosya isimleri büyük - küçük harflere duyarlıdır. Yani PCnet.JPG adlı bir dosya yükler ve pcnet.JPG adresine bağlantı verirseniz resmi göremezsiniz. Karışıklığı önlemek için her zaman küçük harfleri kullanmanızı öneririz.
Hosting seçenekleri
21
FrontPage uzantıları
FrontPage uzantıları (Extensions) tek satır kod yazmanıza gerek kalmadan sitenize ziyaretçi defteri, arama motoru, form gibi özellikler eklemenizi sağlar. Bu özellikleri kullanmak istiyorsanız hosting sağlayıcınızın FrontPage uzantılarını desteklediğinden emin olun.
22
Bant genişliği
Sınırsız bant genişliği sağladıklarını iddia eden sitelere inanmayın. Her şeyin bir sınırı vardır. Bu sitelerin sözleşmelerini dikkatle okuyun, fazla bant genişliği kullanırsanız hesabınızı kapatabilir veya daha fazla para talep edebilirler. 20 bin sayfa izlenimi için ortalama 500 MB bant genişliğine ihtiyacınız olacağını unutmayın.
23
Yedekleme
Bazı hosting sağlayıcılar bunu tüm müşterilerine sunsa da, genel olarak siz talep etmedikçe dosyalarınız yedeklenmeniz. İşinizi garantiye alın ve sitenizin güncel bir kopyasını her zaman sabit diskinizde saklayın.
24
Veritabanı seçimi
Siteniz için küçük bir veritabanına ihtiyacınız varsa Access veya ODBC kullanmayı düşünebilirsiniz. Daha detaylı sistemler için MySQL, SQL Server veya ASP.NET kullanmalısınız. Genelde Linux tabanlı sunucularda MySQL, Windows tabanlı sunucularda SQL Server kullanılır.
25
İstatistikler
Site istatistiklerinize nasıl erişebileceğinizi öğrenin. Hosting sağlayacınızın böyle bir hizmeti yoksa bedava bir sayaç servisinden yararlanabilirsiniz. Sayfalarınızı kaç kişinin ziyaret ettiği, hangi sayfalara baktığı, hangi arama motorundan geldiği gibi bilgiler sizin için önemli olmalı. İstatistiklerinizi inceleyerek sitenizin ziyaretçi profilini kolayca çıkarabilirsiniz.

Cs 1.5 Orjinal Cd-Key’ler

4835-64963-3657
2300-13232-9303
2738-72124-3484
0865-30734-5534
2812-12369-4605
2420-92220-4482
0151-13731-2308
2234-23857-6229



cs 1.5 keys

MSN şifresi çalınanlara iyi haber

Milyonlarca kişinin kullandığı anlık iletişim programı MSN’nin şifresini çalanlara kötü, çalınanlara iyi haber Ankara Adliyesi, MSN şifresinin çalındığı iddiasıyla kendilerine yapılan başvurularda olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti Ankara Adliyesi Cumhuriyet savcıları, son dönemlerde kendilerine ‘MSN şifremi çaldılar’ şeklinde başvuruların yapıldığına dikkat çekerek, “MSN şifresini kimin çaldığını ve kullandığını kısa sürede tespit edebiliyoruz” haberini verdi. MSN şifre hırsızları hakkında bilişim suçlusu işlemleri yaptıklarını belirten yetkililer, MSN şifresini çalanları nasıl yakaladıklarını da şöyle anlattı: “Microsoft Corporation’un Türkiye Temsilciliği İstanbul’du. Bu şirkete yazı yazarak, şifresi çalınan kişinin adresini kullanan kişilerin IP numaralarının tarih, ve saat detayları ile birlikte savcılığımıza gönderilmesini rica ediyoruz.”


PC’niz yavaş mı?

Yepyeni bilgisayarınız sürünüyorsa suçlusu burada sayacağımız 5 programdan biri olabilir…Hantal programlar… İngilizcede bu tür programlara “Elephantware” adı veriliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu programlar yepyeni bilgisayarınızın size yavaş, çok yavaş, aşırı yavaş çalışıyor gibi görünmesine neden oluyor ve o kadar para verip en son model işlemcili bir bilgisayar aldığınızda “hiçbir değişiklik görmüyorum, yandı gitti paralar” gibi düşüncelere kapılmanıza yol açıyor.
Zaman zaman çalışırken “ekranın donmasına” neden oluyorlar. Sistem kaynaklarını inanılmaz bir savurganlıkla harcıyorlar. İkide bir ekrana daha yeni, daha güncel ve daha hantal yeni bir versiyonun çıktığına dair uyarı kutuları getiriyorlar. Peki bu uygulamalarla hayatımızı karartmaya devam etmek zorunda mıyız? Bu programların özel dosya formatlarını okuyup görüntüleyecek ve bunlar kadar çok sistem kaynağı tüketmeyecek uygulamalar yok mu? Tabii ki var… İşte bu programlar suçlu!
Acrobat Reader
Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen PDF formatının gerçek sahibi olan bu program tek bir işe yarıyor: PDF dosyalarını görüntülemek. Ve bunu da sistemi son derece zorlayarak yapıyor. Neredeyse iki ayda bir yeni bir sürüm ortaya çıkıyor; bu yeni sürümü sisteme kurmanız gerektiği konusunda uyarılar görüntüleniyor. Zaman zaman sorunlu olarak yüklenen veya hiç yüklenmeyen eklentileri yüzünden sistemi kilitleyebiliyor. Tüm bunlar, alt tarafı birkaç sayfalık bir belgeyi görüntülemek için!
Alternatifi var mı? Evet… Karşınızda FoxIt Reader…
iTunes
Apple’a sormak gerekli: Alt tarafı tüm görevi medya yönetimi ve çalması olan bir uygulamayı bu kadar hantal yapan şey nedir? Gün geçtikçe daha da karmaşıklaşıyor, yüklenmesi uzun sürüyor, görüntüsü çirkinleşiyor ve bellekte aşırı yer işgal ediyor. Gerçek anlamda kullanışlı, dört dörtlük bir alternatifi de yok ne yazık ki.
Real Player
Real Player doğru adımları atmış olsaydı YouTube kadar popüler bir sistem olabilirdi. Onun yerine elimizde herkesin nefret ettiği, sistemine yüklemek bile istemediği bir medya formatını destekleyen bu oynatıcı kaldı. Sürekli olarak ekranda uyarı kutuları görüntülemesi, Rhapsody ve SuperPass satmaya çalışması da Real Player’ı kullanıcıların uzak durması gereken bir program haline getiriyor.
Alternatifi var mı? Evet… Karşınızda Real Alternative…

Internet Explorer
Tüm zamanların en büyük kavgasına hoş geldiniz: Hangi tarayıcı? Internet Explorer mı? Yoksa alternatifleri mi? IE 7.0 kesinlikle IE 6.0 sürümüne göre daha iyi, ancak bu bile programın itici yönlerini gizlemeye yetmiyor. Kavga devam edecek gibi görünüyor ama en azından IE’den bıktıysanız Firefox kullanmayı deneyebilirsiniz.
Alternatifi var mı? Evet… Karşınızda Firefox…
Microsoft Outlook
Acaba Microsoft’un 2008′li yıllara geldiğimizden haberi var mı? Hem GMail hem de Yahoo Mail Microsoft’un en gözde e-posta uygulamasından daha hızlı çalışıyor; hem de daha faza özellik içeriyor. Özellikle günümüzün en önemli derdi olan spam filtreleme konusunda da zayıf bir grafik çizen Outlook işyerinde kullanım aşamasında gerek organizasyon gerekse zaman yönetimi konusunda kullanıcıların başına derde sokup duruyor. Oysa amacı onlara yardımcı olmak, hayatlarını kolaylaştırmak.
Alternatifi var mı? Evet… Hem de çok sayıda. Ama en azından yine Microsoft ürünü olan Outlook Express ya da Vista ile beraber gelen Windows Mail kullanarak problemlerinizin çoğunu çözebilirsiniz.
Sizce hangi program başınızın belası?
Şimdi sıra sizde. Aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bilgisayarınıza kurduğunuz, bilgisayarınızı aşırı yavaşlatan, nefret ettiğiniz ama her nedense kendinizi kullanmak zorunda hissetiğiniz programları ve yorumlarınızı bekliyoruz.
Ayrıca, hantal bir programa karşı kendi kullandığınız alternatif önerinizi de yazıp diğer ziyaretçilerin hayatlarını kolaylaştırabilirsiniz…

Macromedia Studio 8 Full Edition+K+!e+/y/*/g +^^e&8N

Macromedia Studio 8 Full Edition+Keygen

linkler: rapidshare
toplam part: 8
boyut: 710 MB

İçindekiler:

Captivate

Contribute3

FreeHandMX

coldfusion

Dreamweaver8

Fireworks8

Flash8

FlashPaper2

http://rapidshare.com/files/103121026/MS8FEK.part1.rar

http://rapidshare.com/files/103133768/MS8FEK.part2.rar

http://rapidshare.com/files/103151471/MS8FEK.part3.rar

http://rapidshare.com/files/103157193/MS8FEK.part4.rar

http://rapidshare.com/files/103171978/MS8FEK.part5.rar

http://rapidshare.com/files/103176817/MS8FEK.part6.rar

http://rapidshare.com/files/103181738/MS8FEK.part7.rar

http://rapidshare.com/files/103192099/MS8FEK.part8.rar

Microsoft Office 2007nin EN SON SÜRÜMÜ + LİSANS + TURKCE






2007 Microsoft Office sistemi bileşenleri

Takımlar

Microsoft Office Basic 2007
Microsoft Office Home and Student 2007
Microsoft Office Standard 2007
Microsoft Office Small Business Edition 2007
Microsoft Office Professional 2007
Microsoft Office Professional Plus 2007
Microsoft Office Enterprise 2007

Programlar
Microsoft Office Access 2007
Microsoft Office Communicator 2007
Microsoft Office Excel 2007
Microsoft Office Groove 2007
Microsoft Office InfoPath 2007
Microsoft Office OneNote 2007
Microsoft Office Outlook 2007
Microsoft Office Outlook 2007 Business Contact Manager
Microsoft Office PowerPoint 2007
Microsoft Office Project Standard 2007
Microsoft Office Publisher 2007
Microsoft Office SharePoint Designer 2007
Microsoft Office Visio 2007
Microsoft Office Word 2007

Sunucular
Microsoft Office Forms Server 2007
Microsoft Office Groove Server 2007
Microsoft Office Project Portfolio Server 2007
Microsoft Office Project Server 2007
Microsoft Office SharePoint Server 2007

Hizmetler
Microsoft Office Groove Enterprise Services

Çözümleri
Microsoft Karar Destek Çözümleri
Microsoft Office Kurumsal Proje Yönetimi (EPM) Çözümü

Teknolojiler
Microsoft Windows SharePoint Services Teknolojisi

KEYKGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8

sifre:center15

http://rapidshare.com/files/10380939…kish.part1.rar

http://rapidshare.com/files/10381881…kish.part2.rar

http://rapidshare.com/files/23427919…kish.part3.rar

http://rapidshare.com/files/23430173…kish.part4.rar

http://rapidshare.com/files/23479922…kish.part5.rar

http://rapidshare.com/files/23483458…kish.part6.rar

Windows Messenger Silmek



Windows Messenger'ı Windows XP den KaldırmakStart (Başlat) Run (Çalıştır) penceresinde şu komutu yazınız: "RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\inf\msmsgs.inf,BLC.Remove"(tırnak işaretleri olmadan). OK (Tamam) ile devam edildiğinde sistemden Windows Messenger'ı kaldıracağınıza dair bir uyarı gelecektir. Evet (Yes) ile kabul ederseniz, Windows Messenger sistemden kaldırılmış olacaktır.

Kendi Xp inizi yapın

oncelikle ResTuner (Resource Tuner) adlı programı temin ediyoruz. Programı download edip kurduktan sonra XP CD'mizi takıp butun kurulum dosyalarımızı harddisk'e kopyalıyoruz. Sonrasın da Kopyaladığımız XP Klasörünün içine girip I386'nın içinde ki "WINNTBBU.DLL" dosyasını buluyoruz. Restuner Adlı programı actıktan sonra Sol üst menüde "File" Butonuna tıklayıp "Open File" diyoruz. Dizinimize kopyalamış olduğumuz WINNTBBU.DLL dosyasını bulup "Open" diyoruz. Ve bize sunulan menuleri görüyorsunuz. Buradan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.. İstediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz. Bütün işlemleriniz bittikten sonra "Save FileAs" butonunatıklayarak WINNTBBU.DLL adlı dosyamızı XP Klasörünü kopyaladığımız yerde ki I386'nın içine kaydet diyoruz. Bize sorulan soruya "EVET" diyerek dosyamızı kaydetmiş oluyoruz. Sonrası cd'ye yazıp kurulum yaparken eserinizi görmeye kalıyor.. En son işlem olarak bootable olarak cdmizi yazıyoruz..

Bilgisayarınıza bakım yapın hızlandırın...

Windows veri kayıt tabanı üzerinde işlem yapan programların çoğu genel registry problemleri yada performans artırıcı bazı tedbirler üzerinde dururlar. Eğer daha spesifik problemlere çözüm arıyorsanız bu durumda kayda müdahale edip gerekli anahtarları elle değiştirmeniz gerekecektir. Bu şekilde normal kullanımda herhangi bir araç ile düzeltemeyeceğimiz ayarları düzeltebilir ve çalışması gerektiği gibi çalışmayan programlar ile araçlar için de çözüm üretebilirsiniz. En sık rastlanan sorunlar için aşağıdaki kısa ipuçlarına bir göz atın. Tabi ki anlatılan değişiklikleri yapmadan önce registry'nizin mutlaka bir yedeğini almayı unutmayın.

1- Registry'i sıkıştırmak
Eğer sizin bilgisayarınızdaki kayıt dosyası da çok fazla yer kaplıyorsa onu biraz daha kompakt bir hale sokmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı gerçek DOS modunda başlatmanız gerekir. Windows altındaki DOS modu işe yaramayacaktır. Daha sonra regedit'i çalıştırıp kayıt dosyası ver seçeneği ile o anki kaydı örnek olarak Compact.reg adı altında kaydedin. Daha sonra regeditten çıkın ve "regedit /c compact.reg" (tırnaksız olarak) parametreleri ile çalıştırın. Sıkıştırma gerçekleşecektir.

2- Bir kayıt anahtarının otomatik olarak silinmesi
Normal olarak bir reg dosyasından registry anahtarını otomatik olarak silemezsiniz. Ancak bunun içinde bir yol bulunmaktadır. Ana anahtarın hemen başında yer alan parantezler içine bir eksi (-) işareti koymak yeterli olacaktır. Örneğin eğer HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\C ommon\Assi stans anahtarını silmek istiyorsanız anahtarı -HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\C ommon\Assi stans şeklinde değiştirin. Sonuç olarak o ve altındaki diğer tüm alt anahtarlar da silinecektir.

3- Sabitdiskinizi başşka bir bilgisayara taşımak
Eğer bilgisayarınızdaki sabir diskinizi donanımları tamamen farklı başka bir bilgisayara taşıdıysanız, daha sonradan sistemi başlaymanız sırasında problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bunu engellemek için önceden aygıt yöneticisinden aygıtları kaldırmanız gerekir. Tek tek elle yapmaktansa regedit'i kullanabilirsiniz. Önce regedit'i çalıştırın ve HKEY_LOCAL_MACHINE anhatarına gidin. Buradaki Enum bölümünü sildiğinizde donanımlara ait tüm ayarlarda silinecektir.

4- CD'lerin Autorun sorunlarını çözümlemek.
Bilgisayarınıza taktığınız Cd'leriniz artık otomatik başlama özelliğine cevap vermiyorsa ve gereken tüm ayarları değiştirmenize rağmen bir fayda sağlamadıysanız çözümü registry'de bulabilirsiniz.
Bunun için kayıt içinde HKEY_CURRENT_USERS\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion \Policies\Explorer anahtarına ulaşın ve buradaki NoDriveTypeAutoRun'ın değerinin 95 00 00 00 olduğundan emin olun değilse değiştirin. Sorun düzelecektir.

5- Başlat menülerinin açılış hızlarını degiştirmek
İşletim sistemi üzerind Başlat menüsünde gezinirken alt menüler belli bir süre sonra otomatik olarak açılacaktır. Ancak alt menülerin eğer sadece tıkladığınızda açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi de registry altından yapabilirsiniz. Bunun için Registry içinde HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta MenuShowDelay şeklinde bir dize bunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane yaratın ve değer olarak da 65534 yazın. Artık siz tıklamadan hiçbir menü açılmayacaktır. Bu değeri sıfır (0) yaptığınız takdirde ise menüler hiç beklemeden açılacaktır.

6- Program Ekle/Kaldır listesini temizlemek
Program Ekle/Kaldır özelliğini kullanarak kurulu bir programı kaldırmanıza ve sabit diskten tüm bileşenleri kaldırmanıza rağmen bazen sadece ismi listede kalabilir ve prograı yeniden kurmanızı engelleyebilir. Bu durumda registry içindeki HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion \Uninstall anahtarına başvurmanız gerekir. Burada yer alan programlardan istediğinizi silebilirsiniz. Ancak bu işlem sadece listedeki ismi silecek ve asıl programlara dokunmayacaktır.

7- Run menüsünde istenmeyen programlar
Kurduğunuz çoğu program işletim sisteminin her başlatıldığında hafızaya yüklenmek isteyebilir. Bu yüzden de kendini Run menüsüne yazar. Ancak bu sayı artıkça açılışta gecikecektir. Açılışta istemediğiniz programları silmek için önce HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion altındaki Run ve RunServices anahtarları altında bulabilirsiniz. Daha sonra bulunan bu anahtar altındaki istenmeyen programları kaldırın. Artık Windows'u baştan başlatabilirsiniz.

8- Kayıtlı kullanıcının adını değiştirmek
Windows'un kayıtlı kullanıcısının adını değiştirmek registry altında aslında oldukça kolaydır. Bunun için sadece HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarı altına ulaşıp Registered Owner anahtarı altındaki ismi değiştirmeniz yeterli olacaktır.

9- Masaüstü ayarların kaydedilmesi
Eğer Control Panel, Başlat menüsü programları yada sıradan diğer masaüstü pencerelerin boyut, pozisyon ve simge düzeni gibi ayarları ayarladığınız gibi kalmıyorsa cevabı yine registry altında HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\Explorer anahtarı altında bulabilirsiniz. Burada bir "NoSaveSettings" anahtarı yer almaktadır. Bunu silerek soruna çözüm üretebilirsiniz.

10- Windows açılışında uyarı yazısı eklemek
Bu ilginç ipucu ile bilgisayarınızı ilk başlattığınız zaman daha oturum açmadan bir uyarı banneri görüntülemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için önce regedit'i başlatıp HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion \WinLogon anahtarı altına gelin. Şimdi burada LegalNoticeCaption adı altında yeni bir dize yaratmanız gerekecek. Bu dizeye vereceğiniz diğer menü çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra başka bir dize daha yaratıp adını da LegalNoticeText olarak belirleyin ve ekrandaki diyalog kutusunda ne görüntülenmesini istiyorsanız yazın. Artık bilgisayarınızda kim oturum açmak isterse istesin hazırladığınız bu banner ekrana gelecektir. Bu özelliği kullanarak bilgisayarınızı izinsiz kullanmak isteyen kişilere karşı yasal uyarılar hazırlayabilirsiniz.
BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRIN

Burada vereceğim bilgiler sabit diskinizi ve bilgisayarınızı hızalandırmanız için windows'ta yapılan değişiklikler ve eklemeler ile sınırlıdır. Adımlara harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız eğer çok acemi iseniz fazla kurcalamayın...

MS-DOS SYS DOSYASI
Bilgisayarım sonra C: (sabit diskiniz) konumundan msdos.sys dosyasına sağ tıkla***** özellikler kısmına gelin alt taraftata salt okunur yazayn yerin yanındaki tik işaretini kaldırın.msdos.sys dosyasını iki kere tıkla***** birlikte aç kısımından NOTEPAD yazan simgeye iki kere tıklayın.şimdi [opsions] bölümüne şu satırları ekleyin

drvspace=0
dblspace=0
BootWarn=0
BootDelay=0

Sonra Dosya bölümünden Kaydet komutunu çalıştırın. Uygulamayı kapatın ve MSDOS.SYS dosyasını tekar salt okunur olacak şekilde ayarlayın artık bilgisayarınız açılırken bu fuzuli sürücüleri yuklemiyecek daha çabuk açılıp daha az bellek harcayacak

GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN
Bu değişikliklerin dışında Sabit Diskinizi hızlandırmak için windows'un TEMP yani geçici dosyalar klasöründeki tüm dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz bu dosyaların hepsi windows'un ve bilgisayarınıza yüklediğiniz programların artıklarıdır...
---------------------------------------------------------------------------------------------
SİSTEMİMİZİ HIZLANDIRALIM

Burada vereceğim bilgiler modeminizi hızlandırmak içindir. Eğer yazdıklarıma harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Çok fazla acemi iseniz bilgisayarınızı fazla kurcalamayın...
1)Modeminizi Hızlandırın: Başlat mönüsünde Çalıştır/Run komutunu açın ve buraya sysedit yazarak enter tuşuna basın. Gelen menide win.ini dosyasını açın. Modeminiz hangi port'a bağlıysa, win.ini içinde o poftu bulun (Genellikle com2'dir). O poftun hizasındaki 9600 rakamını 921600, sondaki x'i de p yapın. Satır şöyle olacaktır; Com2:=921600,n,8,1,p Kaydet deyin ve kapatın.

2)Modeminizi Kurarken: Modeminizi kurduktan sonra yapacak bir işiniz daha var. Denetim Masası’nda sistem simgesini tıklatın ve bağlantı noktaları bölümünü bulun. Bu bölümü tıklattığınızda com1, com2, com3 ve LPT1 yazılarını göreceksiniz. Modeminiz hangi pofta bağlıysa onu seçin ve özellikler seçeneğini açtıktan sonra Baud Rate değerini 115200 olarak değiştirin.

3) Modeminizin Telefonu Daha Hızlı Çevirmesi için: Modemin telefonu hızlı çevirmesi için, denetim Masası’nda modem simgesini tıklatın. Bundan sonra modemi seçerek özellikler düğmesini tıklatın. Gelen menide bağlantı'yı sonra da gelişmiş seçeneğini açın. Burada diğer ayarlar kutusu boştur. Siz oraya şu ibareyi yazın: S11=40 Modeminiz artık iki çevirme arasını 40 milisaniye olarak ayarlayacaktır.
Regedit

Aşağıdaki püf noktalarını uygulamak için "Başlat\Çalıştır"ı seçin ve komut satırına "regedit" yazın ve tamamı tıklayın.

Belgeler Menüsünü Kaldırın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt
Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın ve dosyaya "NoRecentDocsMenu" yazın. Çift tıklayın. Değer verisini 01 00 00 00 yapın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Başlat Menüsü'nde Oturumu Kapat'ı Kaldırın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt Version\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın "NoLogOff" yazın. Çift tıklayın. Değer verisini 01 00 00 00 yapın. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Temp Klasörünü Otomatik Temizleyin

C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangıçta boşaltmak için "AUTOEXEC.BAT" dosyasına "del C:\Windows\Temp\*.tmp>nul" satırını ekleyin. Bunu yapmadan önce "AUTOEXEC.BAT" dosyasının yedeğini alın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Günlük Sistem Yedeğini Azaltma-Arttırma

Günlük sistem yedeğini isteğinize göre azaltıp arttırabilirsiniz bunun için "SCANREG.INI"de "MaxBackupCopies=5" değerini azaltın vaya arttırın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Animasyonsuz Menüler

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sağda "MinAnimate'i 0" yapın. Scandisk Açılmasın Bilirsiniz bilgisayarınız kilitlendiği zaman yeniden başlatmak zorunda kalabilirsiniz ve bunun sonucunda bilgisayarınız başlangıçta mavi bir ekranda SCANDISK yapar. İşte bu sinir bozucu olaydan kurtulmak için(Bana göre) "C:\" dizininde bulunan "MSDOS.SYS" dosyasında bulunan "[options]" altında bulunan "AutoScan=0" yapın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
"Çalıştır" Listesinin Silinmesi

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre nt
Version\Explorer\RunMRU'da sağdaki listeyi silin.
---------------------------------------------------------------------------------------------
"Bul" Listesinin Silinmesi

Sizin aradığınız dosyaların başkaları tarafından görünmesini istemiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\Current Version\Explorer\Doc FindSpecMRU bölümüne gelin ve sağ taraftaki listeyi silin.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Masaüstünde Silinmeyen Simgeleri Silebilirsiniz.

Masaüstünde bulunan "Geri Dönüşüm Kutusu, Ağ Komşuları vb.." gibi silinmeyen iconları silebilirsiniz bunun için yapmanız gereken HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr ent
Version\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediginizi silin. Dikkat:Eğer bu silmeyi düşündüğünüz öğelerin kopyasını almassanız bir daha geri gelmeyebilirler.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Add/Remove

Kurala uygun bir şekilde kaldıramadığınız programları "Regedit"ten kaldırabilirsiniz. Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall' da kaldıramadığınız programların ismini bulun ve silin.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Explorer Logosunu Değiştirin

Internet Explorer penceresinin sağ üst tarafında yer alan minik simgeyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz bunun için yerleştirmek istediğiniz görüntüyü 32x32 ebatlarında ve *.BMP formatında olması lazım sonra bu yapmış olduğunuz görüntüyü "Windows" dizini altına yerleştirin. HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Internet Explorer\Main bölümüne gelin, Düzen menüsünden Yeni * Dize değeri komutunu çalıştırın ve adını "smallbitmap" koyun, değerine ise dosyanın ismini yazın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Denetim Masasındaki Öğeleri Kaldırın

Denetim Masasında bulunan simgelerin bazılarını veya hepsini kaldırmak istiyorsanız şu yolu takip edin Başlat menüsünden "Çalıştır" komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna "CONTROL.INI" yazıp Enter tusuna basın.Yüklemesini istemediğiniz simgelerin isimlerini [don't load] bölümünde belirtmeniz gerekli. Mesela Modem denetim masası simgesinin görünmesini istemiyorsanız bu bölüme "modem.cpl=no" satırını ekleyin.Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Diğer denetim masası simgelerinin *.CPL dosyalarının hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsanız C:\WINDOWS\SYSTEM klasöründe *.CPL dosyalarını aratın.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sisteminizi Başkaları Karıştırmasın.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\System'de Yeni*Ikili Değer açın. İsim olarak aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın. Geçerli duruma getirmek için değer verisini duruma göre 01 00 00 00 yazın.

•NoAdminPage (Şifre'de Remote Administrtion yok olur.)
•NoConfigPage (Sistem'de Donanım Profilleri yok olur.)
•NoDevMgrPage (Sistem'de Aygıt Yöneticisi yok olur.)
•NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur.)
•NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur.)
•NoDispCPL (Denetim Masası'nda Görüntü simgesi yok olur.)
•NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur.)
•NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur.)
•NoFileSysPage (Sistem'de Basarım'da Dosya Sistemi yok olur.)
•NoProfilePage (Şifre'de SUser Profiles yok olur.)
•NoPwdPage (Şifre'de Şifre Değiştir yok olur.)
•NoSecCPL (Denetim Masası'nda Şifre simgesi yok olur.)
•NoVirtlMemPage (Sistem'de Başarım'da Sanal Bellek yok olur.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sisteminizi Başkaları Karıştırmasın 2

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Policies\Explorer'da Yeni*IkiliDeğeri açın. İsim olarak aşağıdakilerden herhangi birini verebilirsiniz. Çift tıklayın.Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapın.

•NoAddPrinter (Sisteme yeni yazıcı eklenemez.)
•NoClose (Oturumu Kapat yok olur.)
•NoDeletePrinter (Sistemde yazıcı iptalini önler.)
•NoDesktop (Masaüstünde birşey gözükmez.)
•NoDrives ("Bilgisayarım"'da sürücüler gözükmez.)
•NoFind ("Bu"l yok olur.)
•NoNetHood ("Ağ Komşuları" yok olur.)
•NoRun ("Çalıştır" yok olur.)
•NoSetTaskbar (Baslat/Ayarlar/Görev Çubuğu & Başlat Menüsü yok olur.)
•NoSaveSettings (Çıkışta ayarları kaydetmez.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
CPU'nuzun kimliği

Bunun için CPU'nuz Intel olmalı. Önce "Bilgisayarım"ı sağ tıklayın, menüden "Özellikler"i seçin. Açılan tabloda CPU'nuzun türünü göremeyeceksiniz. Sadece "GenuinIntel" yazar.Windows'unuz CPU'nun Pentium mu, yoksa 486 mı olduğunu tanımıyor mu? Bunun için HKEY_LOCAL_MACHINE\Hardware\System\CentralProcesso r\0\Vendor Identifier'i iki kere tıklayın. Açılan kutuda Genuine ve Intel kelimelerinin arasına bir boşluk koyun. Tamam'ı tıklayın değişimi anında göreceksiniz.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Geri Dönüşüm Kutusunun İsmini Değiştirebilirsiniz.

Bilirsiniz Geri Dönüşüm Kutusunun ismi değişmez değiştirmek için ne yapsanız nafile. Ama işin kolayı var oda HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} anahtarına tıklayın. Sağ da "Varsayılan" satırının karşısında "Geri Dönüşüm Kutusu" yazılı olduğunu göreceksiniz. "Varsayılan"ı iki kere tıklayın Geri Dönüşüm Yazan yere dildiğinizi yazabilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerek.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Explorer'in URL Listesini Silin.

Daha önceden girdiğiniz internet adreslerinin URL listesinde görünmesini istemiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\ TypedURLs anahtarına gelin ve sağ tarafta bulunan listeyi silin.

***************

Başlat Çalıştır Regedit HKEY_CURRENT_USER\Control Panel kısmına yeni dizin açın ve MenuShowDelay yazın değerinede 0 verin başlat açılışı hızlanacaktır...

HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile kısmına girin ve kısa yol değeri var nou silin Kısayolunuzdaki işaretler silinecektir...


Belgelerim Klasörünü Silmek

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\Explorer, Düzen/yeni/ikili değer e bas.
ismini: NoRecentDocsMenu yap,
Değerini de 01 00 00 00 yap.

Son kullanılan belgeler başlat menusunde olmasa bile, windows klasörünün içindeki Recent klasöründe tutulur. Bu klasörün içeriğini silebilirsin fakat Recent klasörünü sakın silme !!!

Favorites klasorunu silmek.
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\Explorer
Bu bölüme girilip, Düzen/yeni/ikili değer e bas.
Adını : NoFavoritesMenu yap,
Değerini de 01 00 00 00 yap

Bazı özellikleri başkası kullanmasın veya değiştirmesin diyosan
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Policies\System yolunda yeni ikili değeri yarat.İsim olarak aşağıda listelenecek olan özelliklerden istediğinize göre isim ver.Bu değere çift tıkla.Geçerli kılmak için değer verisini "01 00 00 00" yaz.

-NoConfigPage (Donanım Profilleri yok olur).
-NoDevMgrPage (Aygıt Yöneticisi yok olur).
-NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur).
-NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur.)
-NoDispCPL (Denetim Masası'nda Görüntü simgesi yok olur).
-NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur).
-NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur).
-NoFileSysPage (Sistem'de Basarım'da Dosya Sistemi yok olur).
-NoPwdPage (Windows Şifre'de Şifre Değiştir yok olur).
-NoSecCPL (Denetim Masası'nda Şifre simgesi yok olur).

Diğer işlemlerin kapatılması

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\Explorer adresinde yeni ikili değeri oluşturun.Yine isim olarak yapmak istediğiniz işlem adını verin.[Aşağıdaki listeden bakabilirsiniz].Çift tıklayın.Geçerli duruma getirmek için değer verisini "01 00 00 00" yada 1 yapın.

-NoAddPrinter (Sisteme yeni yazıcı eklenemez).
-NoClose (Başlat menüsündeki Oturumu Kapat yok olur).
-NoDeletePrinter (Sistemde yazıcı iptalini önler).
-NoDesktop (Masaüstünde birşey gözükmez).
-NoDrives ("Bilgisayarım"'da sürücüler gözükmez).
-NoFind ("Başlat menüsündeki Bul yok olur).
-NoNetHood ("Ağ Komşuları" yok olur).
-NoRun ("Çalıştır" yok olur).
NoSetTaskbar (Baslat/Ayarlar/Görev Çubuğu & Başlat Menüsü yok olur).
NoSaveSettings (Çıkışta ayarları kaydetmez. Buda bilgisayarın hızlı kapanmasını sağlar.)
*********

Masaüstünde bulunan Geri Dönüşüm Kutusu, Ağ Komşuları gibi silinmeyen iconları silebilirsiniz bunun için yapmanız gereken HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr ent Version\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediğinizi silin. (Eğer bu silmeyi düşündüğünüz öğelerin kopyasını almassanız bir daha geri gelmeyebilirler.)

*********


Sisteminize uygun cache bellek kullanın
Cache belleğiniz doğru ayarlandığı taktirde, sisteminizi daha verimli kullanabilirsiniz. Bunun için Windows dizininizdeki system.ini dosyasında aşağıdaki değişiklikleri yapınız:
Eğer 32 MB veya daha az bellek miktarınız varsa:
[vcache]
MinFileCache=2048
MaxFileCache=6144
Eğer 64 MB veya daha fazla bellek miktarınız varsa:
[vcache]
MinFileCache=2048
MaxFileCache=8192
Modem iletişimizi arttırmak için
Modemin IRQ buffer değerini arttırarak, modem iletişiminizi hızlandırabilirsiniz. Bunun için system.ini dosyasında aşağıdaki değişiklikleri yapınız:
Eğer modeminiz COM1 portuna bağlıysa:
[386Enh]
Com1Irq4Buffer=1024
Eğer modeminiz COM2 portuna bağlıysa:
[386Enh]
Com2Irq4Buffer=1024
TweakUI programını kullanın
Çeşitli kaynaklardan kolayca bulabileceğiniz veya Windows 98 CD'si ile beraber gelen TweakUI programını sisteminize kurduktan sonra, Windows işletim sisteminin default olarak kaydettiği bilgileri ortadan kaldırabilirsiniz.
Control Panel içinden TweakUI programını çalıştırınız.
Paranoia tabını seçerek, izlenmesini istemediğiniz hareketleri işaretleyiniz.
Log Off user komutunu menüden çıkarın
Hem bir karışıklılığa, hem de yanlışlıkla sistemden çıkmanıza engel olmak için, RegEdit programıyla aşağıdakileri yapınız:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\ Policies\Explorer satırına gidiniz.
NoLogOff değeri yoksa REG_DWORD olarak bir tane oluşturup, değerini 1 olarak giriniz. Default değer: 0.
Internet Browser Güvenliği
Internet üzerinde güvenli bir şekilde sörf yapabilmek için browser ayarlarını aşağıdaki gibi yapınız:
Netscape 3.x için:
Options menüsünden Security Preferences'i seçip bütün kutuları işaretleyiniz (check).
Netscape 4.x için:
Edit/Preferences... menüsünden Advanced'ı seçip, "Send email address as anonymous FTP password" kutusunu temizleyiniz. Diğerleri aynen kalabilir.
Internet Explorer 3.x için:
View/Options menüsünden Security seçilip, bütün kutular işaretlenir.
Internet Explorer 4.x için:
View/Internet Options... menüsünden Security seçilir. Zone, Internet zone yapılıp, High (most secure) kutusu işaretlenir.
Internet Browser Güvenliği
Internet üzerinden yapacağınız tüm alışverişlerde (bence şimdilik hiç alışveriş yapmayın) SSL (secure web server) protokolüne sahip siteleri tercih ediniz. Böyle bir siteye bağlandığınızda, protokol http değil [Only Registered Users Can See Links] olur. Bunu da Netscape veya Internet Explorer programlarının alt durum satırlarında bir kilit resmi görerek anlayabilirsiniz.
Outlook Express programında JScript ve VBScript özelliklerini kaldırın
Outlook Express programıyla gelen HTML mesajlar üzerinde JScript veya VBScript ile yazılmış kodlar, sisteminize zarar verebilir. Bunu kadırmak için Outlook Express'in Security Zone özelliğini kullanabiliriz:

Outlook Express içinde Tools menüsünden Options seçilir.
Security tabı tıklanır.
Zone kutusundan Restricted Sites Zone seçilip Settings tuşuna basılır.
Güvenlik ayarlarının değişeceğine dair bir uyarı alırsınız. OK tşuna basıp devam edin.
Custom (for expert users) adlı seçeneği işaretleyip, Settings tuşuna basılır.
Scripting bölümünün altında, Active Scripting değerini Disable yapın.
Bütün ekranlar kapanana dek OK tuşlarına basın.

Internet Explorer'in varsayılan kaynak kodu gösterici programını Notepad'den başka bir programla değiştirmek için:
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Interne t Explorer\View Source Editor\Editor Name" anahtarının varsayılan değerini programınızın yolu ve ismiyle değiştirin.

********

bilgisayar kapanışında tüm programların birlikte kapanması için;

HKEY_CURRENT_USER - CONTROL PANEL - DESKTOP

anahtarında AutoEndTasks değerini "1" yapıyoruz.

..........................

Kapanma süresini de hızlandırmak için;

HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - control set001 - control

anahtarında yer alan "WaitToKillServiceTimeout"'ta varsayılan değer

"20000" olarak ayarlı, biz bunu "3000"'e indirirsek programların kapanma süresi

20 saniyeden 3 saniyeye inecektir. Yalnız dikkatli olalım, bu ayar

hatalara neden olabilir. onun için deneme yanılmam yoluyla bilgisayar için en

uygun ayarı 20000 den aşağıya inerek ayarlamalıyız.

........................

windows XP de L2 cache bellek 256 kb olarak ayarlanmıştır. Ancak

512 kb cache belleği ve daha üstü olanlarda performansı arttırmak için ne yapılmalı?

HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM _ CurrentControlSet - control - session manager - memory management

anahtarının altında "SecondLevelDataCache" değerini 512 kb için "200" 1024 kb için "400" girmeliyiz. değerler 16 lık sistemdedir.

................

internet explorer'in açılışını hızlandırmak;

internet explorer her açılışında nedensiz yere zamanlanmış görevleri arar, iptali için;

Regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOftware\microsoft\windows\curr entversion\explorer\Remotecomputer\Namespace;

daha sonra; {D6277990-4c6a-11cf-8d87-00a-a0060f5bf} satırını silin ve de diğer klasörü de silin (sheduled task & printer seek).

............................................

Gereksiz servislerden kurtulun;

Services.msc;


Nvidia Driver Help Service: Nvidia ekran kartı yardım dökümanı, kapanışı yavaşlatıyor.

Görev Zamanlayıcı: işim yok

Kablosuz sıfır yapılandırma: kablosuz p2p ya da s2p ağları kurulmuyorsa kapat

Taşınabilir ortam seri no: portatif aygıtların seri numarası alınıyor, kapat

terminal hizmetleri: uzaktan erişim alınmıyor ve de geçilmiyorsa boşuna durmasın

hata bildirim hizmeti: bir işe yaramaz, bilgi sızdırır.

otomatik güncelleştirme: tehlikeli kapat

Messenger: windows 2k/nt domainine bağlı değilseniz kapatın

..................

BAŞLAT Menüsü-Çalıştır-Regedit
..............................
Menülerin açılışını hızlandırmak için;

HKEY_CURRENT_USER - Control panel - Desktop

desktop anahtarına sol tıklıyoruz ve sağ tarafta değerler açılıyor,

orada "MenuShowDelay" değeri "400" olarak ayarlı, "MenuShowDelay"'a

çift tıklıyoruz ve "400" yerine "1" yazıyoruz.
..............................................
Windows XP'nin çok kötü bir huyu vardır. Bill amcamıza olanı biteni

ispiyonlar. Microsoftun veri sorgulamasını kapatmak için yani

sorgulandı diye göstermek için;

HKEY_LOCAL_MACHINE - SOFTWARE - MICROSOFT - WINDOWS NT - CURRENT VERSION

CurrentVersion anahtarına sol tıklıyoruz ve karşımıza değerler çıkıyor,

"RegDone" değerinin karşısı boştur ya da "0" dır. Biz onu "RegDone"'a

çift tıkla***** "1" yapıyoruz ve tüm ispiyonlamalardan kurtuluyoruz.
................................
..................................

HIZLI KAPATMA: Regedit\'e giriyoruz, burada "HKEY_CURRENT_ USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, ve "AutoEnd-Task" DWORD değerinin değerini "1" yapın

FAZLADAN HAFIZA: Windows XP kullandığınız ya da kullanmakta olduğunuz programların .DLL(dynamic link libraries) dosyalannı belirli bir zaman dilimi içerisinde hafızasında tutar. Bu özelliği kapatarak "birazcık" hafızaya sahip olabiliriz. Bunu gerçekleştirmek için; "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrent V ersionExplorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun(sağ tıklayıp new > DWORD value) bu DWORD değerinin adını "AlwaysUnloadDll" yapın ve değerini "1" yapın. Windows XP\'yi yeniden başlattığınızda yapılan değişiklikler aktif olacaktır.

EXPLORER KENDİSİ ÇALIŞSIN: Explorer.exe\'nin kendi halinde çalışmasını ve böylece hata verdiği zaman tüm sistemin hata vermemesini istiyorsanız, işte size göre bir püf noktası. Regedit\'i açıp (start > run -regedit) "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows CurrentVersionExplorerAdvanced" anahtarına gidin. Burada "Separate Process" DWORD değerini bulun ve değerini "1" yapın(eğer bu anahtar mevcut değilse sağ tıklayıp new > DWORD value deyip adını "Separate Process" yapın ve değerini "1" yapın). Eğer Regedit\'le uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa şu yolu izleyerekte yapabilirsiniz; My Computer\'a girip Tools > Folder Options oradan View segmesine gelin. Burada "Launch folder windows in a separate process"i tıklayın "OK" basın. İşletim sisteminiz daha "sağlam" çalışacaktır fakat biraz performans düşüklüğü olacaktır.

INTERNET EXPLORER HATA VERİYOR?: Internet\' te dolaşırken, önemli bir işle meşgul olurken, ya da çeşitli sitelerde haberleri okurken hiçbir sebep yokken Explorer\'un hata verip kapanması(tüm I.E pencereleri) hiçte hoş olmayan bir durumdur, bunu bir nebze olsun durdurmak için aynen yukarıda Explorer\'da yaptığımız yöntemi uygulayacağız. Her zaman ki gibi Regedit\'e girip (start > run -regedit) "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentV e rsion ExplorerAdvanced" anahtarına gidin. Burada "BrowseNewProcess" adında yeni bir string değeri oluşturun(tırnaklar olmadan) ve değerini "yes" olarak belirtin, internet Explorer için şuan tam bir çözüm yok bu en iyisi denilebilir, biraz hafızadan kaybettirsede..

HIZLI SABİT DİSKİNİZ VARMI: Belki yeni bir sabit disk aldınız ve kullanmakta olduğunuz sabit diskten daha hızlı. Bu durumda
page.sys dosyasını yeni aldığınız sabit diskinize geçirmekte fayda var. ("page.sys\'de ne ola ki" diyenler için ; ünlü swap dosyası) Bunun için Regedit\'e girip (start > run -regedit) "HKEY_LOCAL_MACHI-NESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management" anahtarına gidin, burada "Paging Files" adındaki string değerini bulun ve daha hızlı olan sabit diskiniz hangisiyse onu yazın (örneğin benimkinde "cage.sys" yazıyordu, eage.sys yaptım)

DAHA HIZLI KAPANSIN:XP kapanırken
yapılanları kaydeder, Windows XP kapanırken biraz zamandan kazanmak istiyorsanız, Regedit\'e girip "HKEY_CUR-RENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPol icies Explorer" anahtarına gidin, burada "NoSaveSettings" değerim bulun. Eğer çıkışta kayıt yapılmasını istemiyorsanız değeri "1" yapın, kayıt yapılmasını istiyorsanız "O" yapmanız yeterli.

DAHADA HIZLANSIN DİYORSANIZ: Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerim tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit\'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet ControlFileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.

AÇIKLAMA YAPMASIN: Windows XP'de adet olduğu üzere mouse okuyla bir dosyanın ya da klasörün üzerine geldiğiniz zaman o dosya/klasör hakkında bilgiler verir. Bu özelliği kapatmak için "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows CurrentVersionExploreAdvanced" anahtarına gidin ve "Showlnfo-Tip" DWORD değerini bulun ve değerini "O" yapın.


MASA ÜSTÜ KENDİ HALİNDE ÇALIŞSIN: Explorer ve Internet Explorer\'ın nasıl kendi başlarına çalışacaklarını söyledik, şimdi de sırada "masaüstü" (desktop) var. Tabii ki Regedit\'e girip "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCur-rentVersion Explorer" anahtarına gidin, burada yeni bir DWORD değeri oluşturun (new > DWORD value) isim olarakta "DesktopProcess" yazın ve değer olarak "1" yapın

OTOMATİK KAPANMIYOR:XP'den çıkarken
bazen bilgisayann otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit\'e girip "HKEY_CUR-RENT_USERControl PanelDesktop" anahtanna gidin, burada "PovverOffActive" DWORD değerini bulun, ve değerini "1" olarak değiştirin.

KISA AÇILIŞ SÜRESİ: NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komutsatırına
"CHKNTFS/ T: 4 " yazmanız yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktır.

SÜRATİ 240 YAPIN: Windows XP'nin yavaş çalıştığını düşünüyor ve hızlandırmak istiyor olabilirsiniz, işte size ilaç olacak bir ayar. Regedit\'e girip "HKEY_LOCAL_MACHI-
NESYSTEMCurrentControlSetControlPriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin, ve değerini "1" yapın.

BOOT DOSYALARIYLA AÇILIŞI HIZLANDIRIN:Regedit\'e girip
( start > run-regedit ) "HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE MicrosoftDfrgBootOptimize Function" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

PREFETCH 'i SİLİN HIZLANIN:
ilk defa Windows XP'de gördüğümüz "Prefect"yeni ve kullanışlı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bazen Windows XP'yi kullandığımızda "Prefetch"in kullanılmayan linklerle dolduğunu görürüz ve bu da bilgisayarı yavaşlatır. Size önerim "Prefetch" klasörünü ayda bir kez silmeniz, bunun için "c:windowsprefetch" adresinden "Prefetch" klasörünün içinde ne varsa silin ve bilgisayan yeniden başlatın. Bilgisayarınız bir nebze olsun hızlanacaktır.

SABİT DİSK PERFORMANSINI ARTTIRIN: Eğer Windows XP'de
kullanmıyorsanız( şiddetle tavsiye ederim) diskinizin 12,5% kadarını MFT için kaydeder.(MFT = Mas- ter File Table) MFT fragmantasyonu sistem performansının orantılı biçimde düşmesine neden olabilir. Örneğin bilgisayarınızda yüzlerce program yükleyip kullanıyorsanız MFT kullanımı daha yüksek olacaktır, bu yüzde duruma göre 25% çıkması daha faydalı olacaktır. Eğer yüzdeyi bu değere çıkarmak istiyorsanız Regedit\'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlF i leSystem" anahtanna gidin, sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyip yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak "NtfsMftZoneReservation" verin, değer okrak 2 yazın( 1=12,5% , 2=25%)

SİSTEM PERFORMANSINI ARTTIRIN: Sistemin doğru ve performanslı çalışmasını sağlamak için düzenli olarak defrag etmekte fayda vardır. Ama eğer sistem gereksiz özelliklerle meşgul tutuluyorsa defrag'da ancak bir yere kadar yardım edebilir. Bu püf noktası DOS tabanlı program ve Win95\'ten öncesiyle hiç ilgilenmeyenler için. Windows XP'de bir dosya/klasör için iki isim yaratılır, bunlardan ilki gördüğünüz isim bir diğeri ise DOS için hazırlanmış ismidir(DOS\' la düzgün çalışması için). Bu isim çalışması CPU ve sabit disk gibi sistem kaynaklarını boşa uğraştırmış olur. Sadece bununla da kalmayıp yapmış olduğunuz MFT kullanımını da düşürür. Bunu engellemek için Regedit\'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSet ControlFileSystem" anahtanna gidin, burada "NtfsDisable8dot3NameCreation" DWORD anahtarını bulun ve değerini "l" yapın.

START > RUN" LİSTESİ SİLİNSİN: Regedit, ya da "cmd.exe"yi calıştırırken "start > run" deyip isimlerini yazarız, bir süre sonra bu liste oldukça kabarır. Bu listeyi silmek için "start > run -regedit" deyip "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows CurrentVersionExplorer RunMRU" anahtarına gidin, burada ki tüm değerleri silebilirsiniz.

BAŞLANGIÇMENÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMESİNLER: Sistemdeki diğer normal kullanıcıların başlangıç menüsünde(start menu) değişiklik yapmalarını istemiyorsanız Regedit\'e girip "HKEY_CUR-RENT_USERSoftwareMicrosoft WindowsCurrentVersionPoliciesExplorer" anahtanna gidin, yeni bir DWORD anahtan oluşturun ve adını "NoChangeStartMenu" koyun ve değerini "l" yapin.

KAYIT YAPMASIN: Windows XP'nin yeni özelliklerinden biri de cd-rw cihazlarına cd kaydı yapabilmesi, ama eğer daha iyi bir cd kayıt programı kullanıyorsanız (winoncd, easy cd creator gibi) bu özelliği kapatmak isteyebilirsiniz, bunun için "My Computer"a girin ve burada cd-rw cihazının olduğu sürücüye sağ tıklayıp "Properties"i seçin burada "Recording" segmesine gelin ve "Enable cd recording on this drive" seçeneğini kapatın.

AÇILIŞ DİSKİNİN OTOMATİK OPTİMİZE EDİLMESİ: Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit\'e girip "HKEYJLO-CAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOptimizeFuncti on" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve değerini "Y" yapın.

GRUP SAYISINI BELİRLEME: Windows XP\'ye has özelliklerden olan aynı program pencerelerini gruplama tekniğini özelleştirmek istiyorsanız, Regedit\'e girip "HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoft WindowsCurrentVersionExplorer Advanced" anahtanna gidin, burada "TaskBarGroupSize" değerini bulun ve istediğiniz bir değeri verin, burada vereceğiniz değerlere göre sayfalar gruplanacaktır (normal değeri 3)

BSOD ÇIKTIĞINDA YENİDEN BAŞLASIN: Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin beş parmağını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit\'e girip "HKEY_LOCAL_MAC-HINESYSTEMCurrentControlSetControlCrashControl" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve değerini "l" yapın.

ÇÖP KUTUSU OLMASIN: Geri Dönüşüm Kutusu\'nu (Recycle Bin) masaüstünden (desktop) kaldırmak için, Regedit\'e
girin ve " HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentV ersionExplorerDe
sktopNameSpace" anahtanna gidin, burada "{645FF040-
5081-101B-9F08-OOAA002F954E}" anahtarını silin.
BAŞLAT MENÜSÜNÜ HIZLANDIRIN: Menülerin daha hızlı açılma istiyorsanız Regedit\'e girip "HKEY_CURRENT_USER Control PanelDesktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "l" yapın.(Gerçi bu önceki Win\'lerde de aynı )

SHARED DOCUMENT'İ KALDIRMAK: Regedit\'e girip; "HKEY_ LOCAL_MACHINESOFTWARE/Microsoft/Windows/Current-Version/Explorer/MyComputer/NameSpace/DelegateFolders" anahtarına gidin, burada "{59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b 30ee}" anahtarını silin.

SİSTEM BİPLERİ: Arada çıkan "bip" seslerinden sıkıldıysanız ve kapatmak istiyorsanız "HKEY_CUR-RENT_USERControl PanelSound" anahtanna gidin ve "beep" değerini bulun karşısına "no" yazın

SCHEDULE TASK: I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet\'te yavaş surf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için; "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/ Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpa-ce" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060 F5BF}" alt anahtarını silin.

RENKLİ AÇILIŞ SAYFASI: I.E'de açılış sayfası olarak "about :blank"
ya da bir Web sitesinin adı yazılıdır, eğer "about :mozilla" yazarsanız açılış sayfanız mavi renkli bir sayfa olacaktır. (Tools > internet Options)

IMAGE TOOL BAR AÇILMASIN: Web sitelerinde gezerken bir resmin üzerine geldiğiniz zaman sol üst köşede "image toolbar " çıkar, bu toolbar\'ın özelliği kısayoldan resmi kaydetmeniz-yazdırmanız-arkadaşınıza göndermeniz için yapılmıştır. Eğer resimlerin üstüne geldiğinizde bu toolbar\'ın bir daha çıkmasını istemiyorsanız "tools > internet options" deyin buradan "advanced" segmesine gelin, burada "multimedia" bölümünü bulun "enable image toolbar" yazısının yanındaki tiki kaldırın.

14.04.2008

Kaspersky İnternet Security 7.0.2.407 32.97 MB




Kaspersky İnternet Security 7.0.2.407 32.97 MB

indir

Kaspersky Anti-Virus 7.0.2.407 ( English ) 29.61 MB

















indir

Google Earth “Pro” Orjinal CD Kopyası! 400.00 $ Fullprogramlar No Comments »






Google Earth Pro ile dünyadaki herhagibir yere mümkün olduğunca zoom yapabilirsiniz.
Google Earth uydu fotağraflarından toplanmış yüksek çözünürlüklü bir kolleksiyondur. Ayrıca dünyadaki birçok önemli yeri 3D olarakta görebilirsiniz.Bu araç ile evinizin dünya üzerindeki yerini bulabilirsiniz.
ingilizce açıklama:::Google Earth combines the power of Google Search with satellite imagery, maps, terrain and 3D buildings to put the world’s geographic information at your fingertips.- Fly to your house. Just type in an address, press Search, and you’ll zoom right in.- Search for schools, parks, restaurants, and hotels. Get driving directions.- Tilt and rotate the view to see 3D terrain and buildings, or look up to explore the sky- Save and share your searches and favorites.
Google Earth Pro For professional and commercial uses.Google Earth Pro is the ultimate research, presentation, and collaboration tool for location-specific information.With Google Earth Pro, it’s easy to research locations and present your discoveries. In just a few clicks, you can import site plans, property lists or client sites and share the view with your client or colleague. You can even export high-quality images to documents or the web.Annotate and visualizeRepresent your location-based data using 3D drawing tools, or transfer up to 2,500 locations by address or geospatial coordinates from a spreadsheet. The GIS Data Importing Module lets you incorporate GIS data in file formats such as .shp and .tab. Examples include parcel, demographic, and 3D building data.Share and analyzeShare your Google Earth views and data representations with your clients as a KML, Google Earth‘s original file format. With your upgraded Pro subscription, you get additional measurement tools (square feet, mile, acreage, radius and so on), so simply select the points on the screen using your mouse and let Google Earth calculate the rest.Create visually powerful presentationsExport high-resolution images up to 11″ x 17″ (4800 pixels, sample print - 890k), and use them in documents, presentations, web or printed materials. You audience can come along for the ride as you create your own compressed movies (.wmv, sample movie - 13MB) of the zooms and virtual tours you take in Google Earth.Useful for many industriesWhether you’re in commercial real estate, insurance or media,
Google EarthTAMAMEN KENDİ UPLOADIMDIR .
””400 $”” lık bir programdır…GÜVENLE İNDİREBİLİRSİNİZ:Pro lets you represent geo-specific information to full dramatic effect. Learn how it’s applicable to your industry.







indir

5.04.2008

Bana nasıl ödeme yapılacak?

Bana nasıl ödeme yapılacak?Sitenizdeki bir ziyaretçi AdSense reklamlarından birini tıkladığında size ödeme yapılır. Reklamverenler ayrıca BGBM'ye (bin gösterim başı maliyet) dayalı olarak sitenizde görünmek için teklif de verebilirler. Reklam gelirinizi optimize etmenizi sağlamak için, hem TBM hem de BGBM teklifleri AdWords programımızda yarışırlar.Elektronik Fon Transferi (EFT)Bazı ülkelerde kullanılabilen ve AdSense kazançlarınızın her ay başka çaba göstermenize gerek kalmadan doğrudan banka hesabınıza aktarılmasına yardımcı olan bir EFT ödeme sistemimiz vardır.Bana ne kadar ödeme yapılacak?Ne kadar para kazanacağınız, bir reklamverenin sitenizle ilgili olarak ne kadar teklifte bulunacağı gibi çeşitli etmenlere bağlıdır -- reklamverenin yaptığı ödemenin bir bölümünü siz alırsınız. Ne kadar para kazanacağınızı bulmanın en iyi yolu, kayıt olmak ve reklamları web sayfalarınızda göstermeye başlamaktır.
Bir AdSense yayıncısı olmak hızlı ve kolaydır:
Başvurun
Kodu sitenize yerleştirin
1.
Çevrimiçi başvurun.
2.
Hesabınıza girin ve HTML bloğunu kopyalayıp web sitenize yapıştırın.

3.
Hedeflenen reklamlar sitenizde gösterilmeye başlar.*
* Sistemimizin güncellenmesi için lütfen 72 saat süre tanıyın.
Reklamların görünümünü, çok çeşitli reklam birimleri ve renk biçimleri arasından seçim yaparak özelleştirebilirsiniz.
Kullanılabilir reklam biçimlerini görüntüleyin
"Google, SeatGuru ziyaretçilerinin istediği türde bilgileri ve hizmetleri yansıtan hedeflenmiş reklamlar gösteriyor. Benimki gibi küçük bir işletme için, bu, reklamcılığa en iyi yaklaşım. Kolayca kuruyorsunuz, ilişkili reklamlar otomatik olarak yayınlanıyor ve çok az zamanımı alıyor."
- Matt Daimler, Kurucu, SeatGuru.com
"AdSense, site içeriği ve zenginliği geliştirirken anlık gelir üretmek için kullandığımız standart aracımız haline geldi."
- Troy Peterson, Web Operasyonları Yöneticisi, www.gpsworld.com
"Google Adsense programını sitemde kullanmaya başladıktan sonra, karımı %220 gibi şaşırtıcı bir oranda artırmayı başardım. Bu program üyesi olduğum tüm diğer işbirliği programlarını kesinlikle geride bırakıyor ve içerik tabanlı tüm web siteleri için şüphesiz çok karlı bir model oluşturuyor."
- Wesley Atkins, golf-equipment-tips.com
Yayıncı başarı hikayeleri

Yanlızca uygun reklamları göster !

Rekabetçi Reklam Filtresi, belirli rakipleri veya belirli reklamverenleri filtreleme yoluyla dışarıda bırakmanıza olanak sağlar.
İçerik İncelemesi, tüm Google reklamlarının Google ekibi tarafından incelenmesini ve onaylanmasını ve böylelikle uygun olmayan reklamların sayfalarınızda görünmemesini sağlar.
Özelleştirilebilir varsayılan reklamlar, düşük bir olasılıkla da olsa Google'ın hedeflenen reklamları sayfanıza dağıtamaması durumunda, sizin seçtiğiniz bir varsayılan reklamı gösterme seçeneğini size sunuyoruz.

Reklamlar nereden geliyor ?

Google'ın kapsamlı AdWords reklamveren tabanı sayesinde, uzmanlaşma alanları ne kadar fazla olursa olsun, neredeyse her türlü işletme kategorisine ve her türlü içeriğe ilişkin reklamlarımız mevcuttur.
Google teknolojisi, en ilişkili ve en yüksek performanslı AdWords reklamlarını web sitenizle eşleştirir. Reklamlar Google tarafından sağladığı için, reklamveren ilişkileriyle ilgili kaygılanmanız gerekmez.
Rekabetçi Reklam Filtresi, belirli rakipleri veya belirli reklamverenleri filtreleme yoluyla dışarıda bırakmanıza olanak sağlar.
İçerik İncelemesi, tüm Google reklamlarının Google ekibi tarafından incelenmesini ve onaylanmasını ve böylelikle uygun olmayan reklamların sayfalarınızda görünmemesini sağlar.
Özelleştirilebilir varsayılan reklamlar, düşük bir olasılıkla da olsa Google'ın hedeflenen reklamları sayfanıza dağıtamaması durumunda, sizin seçtiğiniz bir varsayılan reklamı gösterme seçeneğini size sunuyoruz.
Bana nasıl ödeme yapılacak?Sitenizdeki bir ziyaretçi AdSense reklamlarından birini tıkladığında size ödeme yapılır. Reklamverenler ayrıca BGBM'ye (bin gösterim başı maliyet) dayalı olarak sitenizde görünmek için teklif de verebilirler. Reklam gelirinizi optimize etmenizi sağlamak için, hem TBM hem de BGBM teklifleri AdWords programımızda yarışırlar.Elektronik Fon Transferi (EFT)Bazı ülkelerde kullanılabilen ve AdSense kazançlarınızın her ay başka çaba göstermenize gerek kalmadan doğrudan banka hesabınıza aktarılmasına yardımcı olan bir EFT ödeme sistemimiz vardır.Bana ne kadar ödeme yapılacak?Ne kadar para kazanacağınız, bir reklamverenin sitenizle ilgili olarak ne kadar teklifte bulunacağı gibi çeşitli etmenlere bağlıdır -- reklamverenin yaptığı ödemenin bir bölümünü siz alırsınız. Ne kadar para kazanacağınızı bulmanın en iyi yolu, kayıt olmak ve reklamları web sayfalarınızda göstermeye başlamaktır.
Bir AdSense yayıncısı olmak hızlı ve kolaydır:
Başvurun
Kodu sitenize yerleştirin
1.
Çevrimiçi başvurun.
2.
Hesabınıza girin ve HTML bloğunu kopyalayıp web sitenize yapıştırın.

3.
Hedeflenen reklamlar sitenizde gösterilmeye başlar.*
* Sistemimizin güncellenmesi için lütfen 72 saat süre tanıyın.
Reklamların görünümünü, çok çeşitli reklam birimleri ve renk biçimleri arasından seçim yaparak özelleştirebilirsiniz.
Kullanılabilir reklam biçimlerini görüntüleyin
"Google, SeatGuru ziyaretçilerinin istediği türde bilgileri ve hizmetleri yansıtan hedeflenmiş reklamlar gösteriyor. Benimki gibi küçük bir işletme için, bu, reklamcılığa en iyi yaklaşım. Kolayca kuruyorsunuz, ilişkili reklamlar otomatik olarak yayınlanıyor ve çok az zamanımı alıyor."
- Matt Daimler, Kurucu, SeatGuru.com
"AdSense, site içeriği ve zenginliği geliştirirken anlık gelir üretmek için kullandığımız standart aracımız haline geldi."
- Troy Peterson, Web Operasyonları Yöneticisi, www.gpsworld.com
"Google Adsense programını sitemde kullanmaya başladıktan sonra, karımı %220 gibi şaşırtıcı bir oranda artırmayı başardım. Bu program üyesi olduğum tüm diğer işbirliği programlarını kesinlikle geride bırakıyor ve içerik tabanlı tüm web siteleri için şüphesiz çok karlı bir model oluşturuyor."
- Wesley Atkins, golf-equipment-tips.com
Yayıncı başarı hikayeleri

chat

ı|ı haberler ı|ı